Turizam

Sezona slična prošlogodišnjoj: Svi nade polažu u avgust

Prema najnovijim podacima Turističke organizacije, na budvanskoj rivijeri boravi 57.432 turista, većinom stranih (domaćih je 3981), što je na nivou kraja jula prošle godine.
Sezona slična prošlogodišnjoj: Svi nade polažu u avgust
Portal AnalitikaIzvor

U hotelskom smještaju boravi 14.172, a u privatnom smještaju 42.370 turista. Ukupni indeks je 100, za hotele 101, za privatni smještaj 100, što potvrđuje ocjenu da je po broju turista sredina glavne sezone istovjetna sa prošlogodišnjom.

U kampovima je malo više turista (za 6 odsto), u odmaralištima manje za jedan odsto, u hostelima manje za 12 odsto, ali ovi vidovi smještaja ne utiču bitno na obim turističkog prometa (ukupno 890 turista ili nešto više od 1,5 odsto).

- U ovom periodu najveći broj turista stiže nam iz Rusije, Srbije i ostalih djelova regiona. Više turista u odnosu na ranije godine je iz Zapadne Evrope (Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Italija), a interesantno je napomenuti da nam određeni broj turista stiže i iz Kine, Izraela i Švedske.

Zahvaljujući odličnoj avio konekciji u Budvi se povećao i broj turista iz Holandije – kazala je Darja Marović, PR menadžerka TOB.

Dobri rezultati

U hotelskoj grupi „Budvanska rivijera“ bilježe dobre rezultate fizičkog obima prometa sa boljim pokazateljima u odnosu na prošlu godinu.

- Na nivou polugodišnjeg presjeka ostvarenih rezultata u kompaniji promet je povećan za 7 odsto u odnosu na prethodnu turističku sezonu. U julu ove godine već je ostvareno preko 100 hiljada noćenja, što premašuje rezultate prošlogodišnjeg jula za oko 2 odsto.

Osim fizičkog obima prometa, evidentni su i bolji pokazatelji finansijskog obima prometa, pa su u prvih šest mjeseci tekuće godine prihodi od prodaje aranžmana veći za 13 odsto, a vanpansionski prihodi veći za 14 odsto u odnosu na uporedni prošlogodišnji period – podaci su koje je Pobjeda dobila iz PR službe HG „Budvanska rivijera“. 

U hotelima ove kompanije sa 3800 kreveta (Turističko naselje „Slovenska plaža“, „Aleksandar“ i Mogren u Budvi, „Palas“ i „Kastel Lastva“ u Petrovcu) u dosadašnjem toku sezone dominiraju turisti iz Rusije, Francuske i Srbije, uz primjetno povećanje prometa sa tržišta Švedske, Finske, Danske, Holandije, Italije, Poljske, Slovačke, Turske.

Sezonu u ovoj kompaniji, koja je nešto uspješnija od prošlogodišnje, karakteriše i veliki broj „last minute“ rezervacija, što objašnjavaju socio-ekonomskim dešavanjima koja su interaktivno vezana za prodaju aranžmana.

(Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika