Politika

Blažić: Sporazum nije prekršen sa pravnog aspekta

Pravni analitičar i dekan Fakulteta za državne i evropske studije Đorđije Blažić izjavio je za Pobjedu kako zakonom o sprovođenju Sporazuma o stvaranju uslova za fer i slobodne izbore nije predviđeno da se konsenzusom donose ključne odluke u Vladi, ali da se to sa političkog aspekta podrazumijeva-
Blažić: Sporazum nije prekršen sa pravnog aspekta
Portal AnalitikaIzvor

- Postoje dva aspekta te priče. Jedan je politički, a drugi pravni. Što se tiče pravnog aspekta, zakon o sprovođenju sporazuma ne predviđa donošenje ključnih odluka u Vladi konsenzusom. Međutim, sa političkog aspekta sporazum je predviđao takav konsenzus. Ovako pravne obaveze nema, ali ima etičke i političke da se sporazum poštuje. Politički sporazum je pitanje cijelishodnosti, a zakon je pitanje legaliteta – naveo je Blažić.

Podsjećamo, Građanski pokret URA pokrenuo je proceduru za izlazak iz Vlade izbornog povjerenja nakon što je u petak u Skupštini Crne Gore izglasana odluka o prihvatanju akcionarskog ugovora između države i kompanije A2A.

Iz Socijaldemokratske partije najavljuju da će svoj odgovor na izlazak iz Vlade dati narednih dana.

Potpredsjednik Vlade Duško Marković kazao je kako ne bi volio da opoziciona trojka izađe iz Vlade izbornog povjerenja, ali da će, ukoliko se to i desi, izvršna vlast nastaviti da radi po Ustavu i zakonu.

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika