Region

Putin: Rusija i Slovenija protiv revizije istorije

Rusija i Slovenija smatraju da je revizija istorije nedopustiva i udružiće napore u cilju jačanja bezbjednosti u Evropi i svijetu, poručio je ruski predsjednik Vladimir Putin ispred Ruske kapele na alpskom prevoju Vršič u Sloveniji.
Putin: Rusija i Slovenija protiv revizije istorije
Portal AnalitikaIzvor

Putin je zahvalio slovenačkim vlastima, članovima Društva slovenačko-ruskog prijateljstva, javnih organizacija i svim Slovencima na očuvanju zajedničke istorije i sjećanja na ruske državljane čija je sudbina vezana za tragične događaje na slovenačkoj teritoriji.

"Hvala na iskrenom stremljenju i naporima u cilju učvršćivanja temelja evropskog jedinstva, na kojima bi budućnost Evrope trebalo da bude izgrađena", istakao je on.

Putin, koji je danas boravio u jednodnevnoj posjeti Sloveniji, učestvovao je na ceremoniji povodom obilježavanja 100-godišnjice izgradnje Ruske kapelice, koju je nazvao "simbolom rusko-slovenačkog prijateljstva i zajedničkog stremljena ka miru i prosperitetu".

Slovenački predsjednik Borut Pahor istakao je da je ova ceremonija okupila one kojima je stalo do mira, prenose agencije.

"Mi vjerujemo da su rat i mir uvijek predmet političke odluke. Odbacujemo ideju da je rat neizbježan. Prihvatamo odgovornost za mirno rešavanje svih sporova i želimo trajni mir", poručio je Pahor.

Ruski predsjednik je u Ljubljani otvorio spomenik ruskim i sovjetskim vojnicima koji su poginuli na teritoriji Slovenije tokom Prvog i Drugog svjetskog rata.

Putin će razgovarati sa slovenačim državnim vrhom, tokom kojih će, kako je ruski predsjednik najavio, biti riječi o "novim obećavajućim projektima u cilju unapređenja cjelokupnih odnosa između dvije zemlje".

Ovo je treća posjeta Putina Sloveniji.

Portal Analitika