NATO

ZAORALEK: Češka podržava integracije Crne Gore

Češka i Crna Gora su prijateljske države i zato zvanični Prag podržava put Crne Gore ka NATO-u i Evropskoj uniji, kazao je za Portal Antena M češki ministar vanjskih poslova Lubomir Zaoralek.
ZAORALEK: Češka podržava integracije Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Od potpisivanja Pristupnog protola u NATO-u 19. maja, krenula je ratifikacija u državama članicama. Nakon Islanda, Slovenije, Mađarske, Slovačke, Bugarske, Albanije i Poljske ratifikacija u češkom parlamentu može da očekuje na jesen.

- Ne postoji nijedna prepreka da ratifikujemo Protokol. Mislim da ćemo to uraditi na jesen. Nema mjesta za brigu. Uvjeravam vas da Češka podržava put Crne Gore u NATO i EU - naglasio je Zaoralek.

On navodi da Češka podržava politiku otvorenih vrata, još od kada je postala članica 1999. i smatra da će ulazak Crne Gore u NATO pozitivno da se odrazi na ostale aspirante.

- Članstvo Crne Gore u NATO proširiće prostor stabilnosti. To je itekako značajno za region Balkana - naveo je šef češke diplomatije.

Češka je, podsjeća, i članica Višegradske četvorke koja podržava region u evropskim i evroatlantskim integracijama i pomaže Crnoj Gori na tom putu.

Češka cijeni uspjehe koje je putu ka Briselu, tokom obje integracije, Crna Gora do sada postigla, poručeno je iz Praga.

Izvor i foto: Antenam.me/Česky rozhlas

Portal Analitika