Društvo

JEVTOVIĆ: I male sume novca mogu ukazati na terorizam

Direktor australijske finansijske obavještajne službe Pol Jevtović u razgovoru za VN govori o mogućnostima praćenja tokova novca koji vode do otkrivanja finansiranja terorizma. On kaže da terorizam globalnu ekonomiju košta bilion dolara godišnje.
JEVTOVIĆ: I male sume novca mogu ukazati na terorizam
Portal AnalitikaIzvor

- Terorizam, korupcija i organizovani kriminal su ozbiljne aktivnosti koje ne samo da prijete globalnoj bezbjednosti i sigurnosti, već takođe koštaju globalnu ekonomiju preko bilion dolara godišnje. Mreže koje sprovode ovu aktivnost rastu na globalnom nivou i po prirodi su organizovane i imaju pristup opsežnim resursima. Finansijsko obavještajne službe i organi za sprovođenje zakona moraju da rade zajedno kako bi otkrili i razumjeli aktivnost i obezbijedile globalni odgovor - kaže Jevtović, glavni izvršni direktor Australijskog centra za izvještavanje o transakcijama i analize - AUSTRAC, inače australijska finansijsko obavještajna služba. On boravi Crnoj Gori u zvaničnoj posjeti Upravi za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Jevtović dodaje kako je AUSTRAC je potpisala sporazume o saradnji sa Finansijsko-obavještajnom službom Crne Gore u februaru 2016. godine, uz podršku Australijske federalne policije.

- Australijska federalna policija vjeruje da će svaki dodatni mehanizam za ojačavanje i širenje transnacionalnog partnerstva u borbi protiv kriminala biti značajan. Ove veze su važne jer kriminalci ne priznaju granice. Unapređenje veza sa našim partnerskim službama širom svijeta naročito u regionu pomaže da sprovedemo koordinisani, međunarodni odgovor transnacionalnim prijetnjama kao što je finansiranje terorizma - ističe Jevtović.

Izvor: CdM

Portal Analitika