Zanimljivosti

Hrvati strahuju od najezde zmija, stručnjak naveo najveće zablude o borbi s njima

Stručnjaci odbacuju medijske napise koji govore o dvostrukom povećanju broja zmija u Hrvatskoj ove sezone, te upozoravaju da se slični napisi javljaju gotovo svake godine, ali nikada ne počivaju na dokazima.
Hrvati strahuju od najezde zmija, stručnjak naveo najveće zablude o borbi s njima
Portal AnalitikaIzvor

- Odavno se bavim zmijama i još nisam naletio na godinu u kojoj „sve vrvi“ od zmija, kako pišu neki mediji - kazao je zoolog Zoran Tadić, profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

Komentarišući tvrdnje da su velike vrućine i suše uzroci te navodne pojave, on dodaje kako bi se, po meteorološkim uslovima, moglo pretpostaviti da zmija ima manje od uobičajenog broja.

- Zmije ne vole visoke temperature, najugodnije im je na 24 do 28 stepeni. Najviše poskoka našao sam na temperaturama oko 24 stepena, i to kada je oblačno. Zmija ne voli da se „prži“ na suncu, i kad „upeče“ - nema zmija - kaže Tadić.

On dodaoje kako u Hrvatskoj nije poznato kretanje broja primjeraka pojedinih vrsta, jer je to uglavnom nije istraživano, pa ne može biti oslonac u ocjenjivanju koliko zmija ima koje godine.

U Hrvatskoj je, prema podacima Državnog zavoda za zaštitu prirode, zabilježeno ukupno 59 vrsta vodozemaca i gmizavaca. Među njima je 20 vrsta vodozemaca, koje čini 13 vrsta žaba i sedam repaša, te 39 vrsta gmizavaca, koje čini 17 vrsta guštera, 15 vrsta zmija te sedam vrsta kornjača.

Izvor i foto: Index.hr/Hina/Shutterstock, PMF

Portal Analitika