Abiznis

Skupština usvojila prijedlog odluke o A2A

U Skupštini je većinom glasova usvojen Prijedlog odluke o prihvatanju akcionarskog ugovora između Vlade i kompanije A2A.
Skupština usvojila prijedlog odluke o A2A
Portal AnalitikaIzvor

U Skupštini je prošao i Prijedlog zakona o potvrđivanju Protokola između Vlade Crne Gore i Češke o saradnji u oblasti energetike i infrastrukture.

Prijedlog zakona o Izmjenama i dopunama zakona o teritorijalnoj organizaciji u načelu nije dobio potrebnu većinu.

Rasprava o A2A trajala dva dana

Poslanici su oko 18 sati završili dvodnevnu raspravu o Predlogu odluke o prihvatanju akcionarskog ugovora između Vlade i italijanske kompanije A2A u Elektroprivredi, koji je, prema ocjeni predstavnika vlasti, strateški važan za energetsku neavisnost Crne Gore, dok ga u opoziciji smatraju nezakonitim.

Poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović saopštila je da je predloženi akcionarski ugovor nezakonit, jer je suprotan Ustavu Crne Gore i Zakonu o obligacionim odnosima.

Poslanici su veliki dio rasprave posvetili put opciji, odnosno mogućnosti da A2A izađe iz EPCG.

Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović kazao je da je među poslanicima tokom rasprave bilo dilema šta ako A2A pronađe nekog trećeg parntera sa kojim će dogovoriti neku veliku cijenu koju država ne može da ispoštuje, jer bi, po pravu preče kupovine, u tom slučaju akcije trebalo ponuditi državi.

 “Predstavnici A2A su pratili raspravu i sada imamo dopunu tog člana ugovora koja bi glasila da trećem partneru ne mogu prodati akcije bez saglasnosti Vlade”, kazao je Lazović.

Poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević kazao je da Skupština ne odlučuje o tekstu ugovora, već da poslanici imaju formu odluke o prihvatanju tog ugovora.

Poslanik Demokratske partije socijalista Nikola Gegaj smatra da je akcionarski ugovor između Vlade i A2A strateški važan i da stvara pretpostavke za energetsku nezavisnost Crne Gore.

„Svako ko glasa protiv ugovora, glasaće protiv ekonomskog razvoja Crne Gore“, poručio je Gegaj.

Poslanik DF-a Branko Radulović smatra da je ugovor sa A2A tajkunski, kao i da je EPCG uvijek bila tajkunski korišćena.

„Ne može EPCG da bude prćija tajkunima i da bude socijalni paket. Da smo radili po tržišnim principima, bilo bi sve drugačije. Zato smo protiv ovog ugovora“, rekao je Radulović.

Nezavisni poslanik, Mladen Bojanić, podsjetio da su čelnici EPCG iz redova A2A osumnjičeni da su povezani sa naplatom provizija za konsultanste usluge od elektroenergetske kompanije, kojoj je na taj način nanijeta milionska šteta.

Podsjećamo da je poslanik Nik Đeljošaj kazao da će stav albanskih partija o A2A zavisiti od odnosa prema zahtjevu za Opštinu Tuzi.

Skupština Crne Gore nastaviće rad i sjutra to je odluka Kolegijuma Skupštine. Kako je saopštio potpredsjednik skupštine Branko Radulović, u zavisnosti od toga koliko posla završe večeras, sjutra će odlučiti hoće li rad nastaviti i u nedjelju 31.jula.

(antenam.net)

Portal Analitika