Turizam

NPCG: "Kuda za vikend": Crno-Biogradsko-Hridsko jezero

Smještena u dolinama, uvalama, planinama i najljepšim mjestima gdje su ih glečeri zaustavljali i otapali, planinska jezera doprinose posebnoj ljepoti nacionalnih parkova. Obiđite ih i posmatrajte iz obližnjih stoljetnih šuma, pješačite ili vozite biciklo njihovim obodima, poručili su iz javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore.
NPCG: "Kuda za vikend": Crno-Biogradsko-Hridsko jezero
Portal AnalitikaIzvor

Crno jezero je udaljeno tri kilometara od Žabljaka. Nalazi se ispod strmih strana Durmitora, a čine ga Malo i Veliko Crno jezero. Dubina i površina jezera variraju tokom godine. Dužina jezera pri maksimalnom vodostaju iznosi 1.155 metara, a njegova najveća širina je 810 metara. Najveću količinu vode jezero dobija od Mlinskog potoka čija je dužina 2,3 kilometra. Značajan dio vode Crno jezero dobija iz periodičnog vrela „Čeline“ koje se javlja u periodu otapanja snijega. Njegovo javljanje prati pojava „pucnja“, koji nastaje usljed istiskivanja vazdušnih masa iz podzemnih kanala, pod velikim pritiskom vode. Jezero, takođe, karakteriše „bifurkacija“, prirodna pojava kada voda jezera teče u dva različita riječna sistema.

Posjetioci mogu uživati u ljepotama i pejzažima Crnog jezera šetajući edukativnom pješačkom stazom ili veslajući čamac ili kajak. Za sve dodatne informacije, u vezi sa turističkom ponudom, možete kontaktirati npdurmitor@nparkovi.me.

Biogradsko jezero

Kada poželite da prošetate gustom nepreglednom prašumom i uživate u spokojstvu netaknute prirode, posjetite Biogradsko jezero. Uživajte posmatrajući ovaj hidrografski biser stoljetne prašume, na nadmorskoj visini od 1.094 metra i dužine 1.100 metara. Brojne markirane staze vode po Bjelasici, a najposjećenija je edukativna staza oko Biogradskog jezera koja je duga 3,5 kilometra. Za posjetioce je takođe interesantno i veslanje drvenim čamcima i kajacima po jezeru. U neposrednoj blizini nalaze se i bungalovi u kojima možete odmoriti i provesti prijatan višednevni boravak. Za sve dodatne informacije, u vezi sa turističkom ponudom, možete kontaktirati NP Biogradska gora: npbiogradskagora@nparkovi.me.

NP Prokletije - Hridsko jezero

Od brojnih crnogorskih planinskih jezera, Hridsko jezero u masivu Prokletija, smješteno je na najvećoj nadmorskoj visini od 1.970 metara. Okruženo je četinarima, zbog čega je obojeno posebnim nijansama zelene boje. Površina jezera varira od oko 33-36.000 metara zavisno od vodostaja. Maksimalna dubina je oko pet metara, a prosječna oko dva metra. Do jezera se može doći iz pravca Plava od kojeg je udaljeno oko 18 km. Tokom ljeta, kada je niži vodostaj, jezero je dugačko oko 290 metara, a njegova maksimalna širina iznosi oko 175 metara. Ukoliko se odlučite za šetnju duž obale, čeka vas oko kilometar puta. Vjeruje se da kupanje u ovom jezeru donosi ženama ljepotu i zdravlje. Za više informacija o turističkoj ponudi, možete kontaktirati NP Prokletije: npprokletije@nparkovi.me.

Posjetite Nacionalne parkove Crne Gore i upoznajte njihove vrijednosti. Poštujte pravila ponašanja u prirodi i krećite se samo stazama koje su obilježene i uređene.

Više informacija o prirodnom i kulturnom nasljeđu i turističkoj ponudi Nacionalnih parkova Crne Gore na www.nparkovi.me 

Portal Analitika