Abiznis

Sekulić: Tehnologije energetske efikasnosti otvaraju mogućnosti za poslovanje

S našim projektima za podsticaje, firme koje zadovoljavaju uslove imaju priliku da ponude moderne tehnologije našim građanima. Na taj način se u Crnoj Gori stvara novi segment tržišta“, izjavila je za Balkan Green Energy News Dragica Sekulić, koja vodi Direktorat za energetsku efikasnost.
Sekulić: Tehnologije energetske efikasnosti otvaraju mogućnosti za poslovanje
Portal AnalitikaIzvor

Ovo tijelo, koje je osnovalo Ministarstvo ekonomije, radi na izradi dugoročnog i održivog mehanizma finansiranja, gdje će programi biti prilagođeni grupama korisnika,

-Preduzeća i njihovi zaposleni u izvođenju projekata unapređuju i stiču znanja. Kompanije takođe unapređuju svoj poslovni portfelj. Stoga, svi učesnici imaju koristi u više aspekata, kaže Sekulić.

Poduhvati iz energetske efikasnosti uključuju obnovu javnih zgrada i stimulacija za građane. Ministarstvo je obezbjedilo podršku Evropske unije preko Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) i sve mogućnosti za razradu sistema finansiranja će biti razrađene, a obuhvataće i korišćenje obnovljivih izvora.

-Aktivnosti su usmjerene na domaćinstva, javni sektor, firme i opštine. Svjesno da neke lokalne samouprave nisu u mogućnosti da ispune sve zakonske obaveze na polju energetske efikasnosti, ministarstvo je odredilo sredstva iz budžeta za tekuću godinu za podršku za 13 opština u centralnom i sjevernom dijelu Crne Gore da bi planirale mjere. Veći dio primorja takođe koristi pretpristupne fondove", precizirala je Sekulić. 

Portal Analitika