Abiznis

Monstat: Prosječna junska zarada 502 eura

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u junu je, prema podacima Monstata, iznosila 502 eura i bila je 0,4 odsto veća nego u maju.
Monstat: Prosječna junska zarada 502 eura
Portal AnalitikaIzvor

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u junu je, u poređenju sa istim mjesecom prošle godine, porasla 4,4 odsto, dok je u odnosu na prosječnu neto zaradu u prošloj godini bila 4,6 odsto veća, pokazuju podaci Monstata.

„Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u junu u odnosu na maj porasle 0,1 odsto, proizilazi da su realne neto zarade porasle 0,3 odsto”, navodi se u saopštenju Monstata.

Prosječna bruto zarada u junu je iznosila 755 eura.

Prosječne zarade bez poreza i doprinosa u junu su u odnosu na maj zabilježile rast u sektorima snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciom 5,1 odsto, saobraćaja i skladištenja 3,8 odsto, vađenja ruda i kamena 3,4 odsto, prerađivačke industrije 2,4 odsto i poljoprivrede, šumarstva i ribarstva 2,3 odsto.

Zarade su rasle i u sektoru snabdijevanje vodom i upravljanje otpadnim vodama dva odsto, zdravstena i socijalna zaštita i državna uprava i odbrana po 1,1 odsto, a usluge smještaja i ishrane 0,7 odsto.

Pad je zabilježen u sektorima ostale uslužne djelatnosti 12,7 odsto, poslovanje sa nekretninama 9,2 odsto, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 4,4 odsto, građevinarstvo 3,7 odsto, informisanje i komunikacije 1,9 odsto, umjetnost zabava i rekreacija 1,8 odsto, trgovina na veliko i malo 1,1 odsto, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 0,5 odsto, obrazovanje 0,4 odsto i finansijske i djelatnosti osiguranja 0,1 odsto.

(Mina biznis)

Portal Analitika