Finansije

Uskoro javni poziv za žičaru Kotor-Lovćen-Cetinje

Tenderska komisija za dodjelu koncesije za žičaru Kotor-Lovćen-Cetinje je na današnjoj sjednici, glasovima svih prisutnih članova, usvojila tendersku dokumentaciju za raspisivanje javnog poziva za dodeljivanje koncesije za izgradnju i upravljanje žičare od Kotora do Cetinja.
Uskoro javni poziv za žičaru Kotor-Lovćen-Cetinje
Portal AnalitikaIzvor

-Koncesija za projekat žičare će biti dodeljena putem transparentnog, otvorenog, međunarodnog nadmetanja u dvostepenom postupku, u skladu sa crnogorskim Zakonom o koncesijama. Projekat žičare će se realizovati po modelu DBFOT modela (projektuj, izgradi, finansiraj, upravljaj, prenesi), a javni poziv za pretkvalifikaciju će biti objavljen narednih dana u Službenom listu Crne Gore, domaćim i međunarodnim novinama, kao i na zvaničnoj internet prezentaciji ministarstva- saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Projekat podrazumijeva izgradnju žičare od Kotora do Cetinja, sa međustanicama u mjestu Kuk i Ivanova Korita, ukupne dužine 14.7 kilometara. Predviđena je gradnja žičare sa zatvorenim gondolama, kojom bi za 45 minuta vožnje kroz najljepše predjele Crne Gore, putnicima bio pružen užitak u Bokokotorskom zalivu, vožnji do planinskog masiva Lovćena, uz posjetu najvećem istorijskom, duhovnom i kulturnom centru države.

Procijenjena vrijednost projekta je 47 miliona eura, a period izgradnje 12 mjeseci.

Portal Analitika