Abiznis

Cijene nafte na najnižem nivou od aprila

Cijene nafte pale su danas na najnižu vrijednost od aprila pod pritiskom usporavanja globalne ekonomije, koje prijeti da poveća zasićenost tržišta tim energentom i njegovim derivatima.
Cijene nafte na najnižem nivou od aprila
Portal AnalitikaIzvor

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu pala je 81 cent u odnosu na četvrtak, na 41,89 USD, najnižu vrijednost od aprila. U Njujorku je nafta pojeftinila četiri centa na 40,6 USD.

Zasićenost na tržištu neutralisao je uticaj prekida u snabdijevanju u Libiji i Nigeriji, posebno nakon što su visoke zalihe naftnih proizvoda bacile sumnju na potražnju rafinerija, prenosi Hina.

"Sve se više sumnja u skoro okončanje neravnoteže u ponudi nafte", kazao je predstavnik brokerske firme PVM, Stiven Brenok.

On je naveo da bi cijene trebalo da nastave uzlaznom putanjom, ali da će taj rast, najmanje do kraja naredne godine, biti prigušen ogromnim zalihama.

Jeftina sirova nafta navela je rafinerije na povećanu proizvodnju, što je ove godine nagrizlo margine u Americi, Evropi i Aziji, spustivši prihode proizvođača nafte i rafinerija.

"Margine ostaju na negativnoj putanji. Čini se da je to jasan signal prevelikog snabdijevanja na tržištima rafiniranih proizvoda u Atlantskom bazenu", rekao je Džejson Gamel iz američke investicione banke Jefferies.

Na strani ponude, iranski izvoz glavnim kupcima u Aziji skočio je u junu 47,1 odsto u odnosu na godinu ranije, na 1,72 miliona barela dnevno, što je najviša vrijednost u više od četiri godine.

Povećanje prodaje najnoviji je znak da agresivni potezi Teherana u cilju vraćanja tržišnog udjela, izgubljenog tokom međunarodnih sankcija, daju rezultate.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) je u odvojenom izvještaju objavila da je referentna cijena barela korpe njene nafte u četvrtak iznosila 39,79 USD, što znači da je pala 70 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

(Mina biznis)

Portal Analitika