Društvo

Žurić: Državi i bankama ne dugujemo ni centa

Opština Bijelo Polje državi trenutno ne duguje ni centa, izmirene su sve obaveze prema bankama, a povjeriocima dugujemo milion eura, kazao je predsjednik Opštine Aleksandar Žurić, na današnjoj sjednici Lokalnog parlamenta, na kojoj je usvojen završni računa budžeta Opštine Bijelo Polje za 2015.godinu.
Žurić: Državi i bankama ne dugujemo ni centa
Portal AnalitikaIzvor

Ističući da je stanje sa javnim finansijama značajno bolje nego prije deset mjeseci, Žurić je objasnio i zašto sanacioni plan nije u dovoljnoj mjeri obuhvatio i isplate zaostalih zarada.

„To su dva jednostavna razloga. Jedan je, što projekcije “keš flou“, na osnovu izvornih prihoda budžeta i nesigurnog egalizacionog fonda u budućnosti, kao jednog od izvora te vrste priohoda, nije dozvoljavao da se zadužimo još milion i po, već smo morali da se zadužimo onoliko, koliko nam je dozvoljavao “keš flou“ da vraćamo to na deset godina, spram odluke Vlade da osamdeset posto egalizacionog budžeta, koji čini otprilike polovinu opštinskih prihoda, bude opterećen vraćanjem dugova. I, druga stvar je, što sam se samo jednom za ovih pet godina, ponašao kao ekonomista.Odlučio sam da 120 radnika, koji su sporazumno raskinuli radni odnos na početku godine, ne potroši ovih milion i po do kraja iduće godine, do kada je Opština imala obavez da racionalizuje broj zaposlenih, ali je to poslednji korak u ozdravljenju Opštine Bijelo Polje,“ istakao je predsjednik Žurić, podsjećajući da je zaposlenima od oktobra izmireno deset plata.

Inače, današnja rasprava o završnom računu budžeta Opštine Bijelo Polje za 2015.godinu, izazvala je dosta polemike opozicionih odbornika.

Odbornici SNP-a, najviše zamjerki su imali na smanjenje izdataka za posticaj razvoja opštine i lokalnu infrastrukturu, ističući da je stanje u Opštini zabrinjavajuće, budući da je oko 80 odsto budžeta ostvareno, kako su rekli, od kredita, prodaje imovine, dotacija i donacija.

Odbornik SDP-a, Tufik Bojadžić, koji je u odborničkoj klupi zamijenio Abida Crnovršanina, smatra da sanacioni plan nije objektivno prikazao stanje zaduženja Opštine, ističući da su njegovi efekti najmanje vidljivi u Bijelom Polju.

Na dnevnom redu današnje skupštine bili su Izvještaj o radu Turističke organizacije Bijelo Polje za prošlu sa programom rada za ovu godinu, prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Odluku predsjednika Opštine , te prijedlozi odluka o donošenju detaljnih urbanističkih planova naselja Medanovići i Rakonje, zatim prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o davanju saglasnosti za zaključivanje Ugovora o sufinansiranju izgradnje stambeno-poslovnog centra, prijedlozi odluka iz imovinsko-pravne oblasti, izbori, imenovanja i razrješenja i odbornička pitanja.

Današnja sjednica je održana bez direktnog radijskog prenosa, jer se Pravilima o praćenju predizborne kampanje zabranjuje prenos sjednica lokalnog parlamenta, nakon raspisivanja izbora. (Radio Bijelo Polje)

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
b brđanin
30.07.2016. 00:45

ako ja šta razumijem, nepovezano do bola

3
0