Abiznis

KONJEVIĆ: Stekli se uslovi za isplatu otpremnina bivšim radnicima KAP-a

Ministar finansija, Raško Konjević, kazao je da su se stekli uslovi da se, u skladu sa zakonom, riješe problemi bivših radnika Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP).
KONJEVIĆ: Stekli se uslovi za isplatu otpremnina bivšim radnicima KAP-a
Portal AnalitikaIzvor

Prema Zakonu, usvojenom krajem jula prošle godine, za 414 penzionera Vlada treba da isplati 5,45 miliona eura. Penzioneri zbog neisplaćivanja otpremnina protestuju od kraja marta.

Bivši radnici KAP-a sastali su se danas u Skupštini sa Konjevićem i ministrom ekonomije, Vladimirom Kavarićem.

Konjević je nakon sastanka saopštio da je njegov resor obezbijedio milion i 600 hiljada eura koje nedostaju u budžetu kako bi se bivšim KAP-ovcima isplatile otpremnine.

"Ministartsvo finansija je, imajući u vidu da su 19. maja nenamjenski potrošena sredstva sa pozicije otpremnina, u ova dva mjeseca shodno obećanju koje je dato radnicima KAP-a, obezbijedilo nedostajući iznos od milion i 600 hiljada eura. Na današnji dan, to sam rekao i prije nekoliko dana u razgovoru sa radnicima KAP-a, stekli su se uslovi sa aspekta potrebnog novca u budžetu da zakon bude implementiran", kazao je Konjević, javlja Radio Crne Gore.

On je rekao da je predložio da zajedno sa ministrom Kavarićem pripremi informaciju za Vladu i da Vlada obezbijedi potreban spisak sa imenima i prezimenima, matičnim brojevima i iznosom otpremnine, koji bi potom bio dostavljen Ministarstvu finansija, kako bi Ministarstvo po tom spisku moglo da isplati novac radnicima.

Sa jednog od protesta bivših radnika KAP-a ispred Skupštine (foto: rtcg.me)

Konjević vjeruje da će Vlada podržati njegov predlog.

"Imajući u vidu da su randnici razgovarali sa predstavnicima svih političkih partija u parlamentu, vjerujem da će članovi Vlade podržati činjenicu da dođe do ralizacije tog zahtjeva", dodao je Ministar finansija.

Penzioneri nezadovoljni pregovorima

Predstavnik bivših radnika KAP-a, Zoran Vukotić, kazao je da nijesu zadovoljni pregovaračkim timom, jer još uvjek nijesu dobili konkretne rješenja.

"I dalje se vrti sve u krug i izlaza nema. Rješenje koje je predložio ministar Konjević, po mom mišljenju, nije u potpunosti. Još uvjek nemamo konkretne odgovore kako ćemo dobiti novac i kako će se realiziovati zakon", istakao je Vukotić.

On je kazao da će pokušati da razgovaraju sa političkim direktorom DPS-a Tarzanom Miloševićem, koji im je, kako je kazao, obećao da će doprinijeti da se Zakon ispoštuje. (Portal RTCG)

Portal Analitika