Abiznis

Direktor AUSTRAC-a posjetio Upravu za sprječavanje pranja novca

Upravu za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma posjetio danas je posjetio glavni izvršni direktor AUSTRAC-a (Australijski centar za izvještaje i analizu transakcija), Pol Jevtović.
Direktor AUSTRAC-a posjetio Upravu za sprječavanje pranja novca
Portal AnalitikaIzvor

Jevtović i direktor USPNFT, Vesko Lekić, su se sastali u prostorijama Uprave, gdje su razgovarali o trenutnoj saradnji finansijsko obavještajnih službi Australije i Crne Gore, kao i o načinima unapređenja i poboljšanja te saradnje.

Takođe, kao jedna od značajnih tema o kojima se razgovaralo tokom ove posjete, je i Nacionalna procjena rizika od pranja novca i finansiranja terorizma, pri čemu su Jevtović i Lekić razmijenili iskustva u vezi sa metodologijom izrade procjene, izazovima koji su pratili proces izrade NPR, kao i o načinu sprovođenja akcionih planova utvrđenih na osnovu zaključaka NPR. 

2907p2

Nakon toga, g-din Jevtović je prisustvovao prezentacijama službenika Uprave, kroz koje se upoznao sa prirodom i metodama rada naše institucije, kao i sa načinima i mehanizmima međunarodne saradnje u razmjeni obavještajnih podataka u cilju sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

USPNFT i AUSTRAC su, 4. februara 2016.godine, potpisale Sporazum o saradnji koji se odnosi na razmjenu finansijskih podataka u svrhe sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

Današnja posjeta je dogovorena i realizovana u cilju utvrđivanja načina za efikasniju i djelotvorniju razmjenu podataka, odnosno unapređenja saradnje službi dviju država.

Portal Analitika