Društvo

DPS: CG prema UNDP među 50 zemalja sa veoma visokim stepenom razvoja po mjeri čovjeka

Povodom pokušaja da se manipuliše podacima o nivou životog standarda u Crnoj Gori, tako što se citiraju izvještaji nekih privatnih konsultantskih kuća, koji su prilagođeni potrebama njihovih klijenata, želimo da istaknemo činjenicu da su Human Development Report UNDP-a i World Happiness Report dva najrelevantnija izvještaja koji mjere kvalitet života u svijetu. Za EU to radi i Eurostat - saopšteno je iz DPS-a.
DPS: CG prema UNDP među 50 zemalja sa veoma visokim stepenom razvoja po mjeri čovjeka
Portal AnalitikaIzvor

Kako su kazali, prema UNDP Izvještaju o razvoju po mjeri čovjeka, kao jednom od najrelevantnijih pokazatelja kvaliteta života, Crna Gora spada u zemlje sa veoma visokim stepenom razvoja po mjeri čovjeka i pozicionira je na 49. mjestu od ukupno 188 rangiranih zemalja. U Izvještaju UNDP se navodi da je „Crna Gora bolje rangirana čak i od nekih zemalja članica EU, poput Rumunije (koja se nalazi na 52. mjestu) i Bugarske (59.). Kada je riječ o regionu Zapadnog Balkana, Crna Gora je trećerangirana, poslije Slovenije (25.) i Hrvatske (47.)“.

Agregatni pokazatelj životnog standarda jedne zemlje je BDP per capita po paritetu kupovnih snaga. Po tom pokazatelju, Crna Gora ima najbolji životni standard od šest zemalja Zapadnog Balkana i nalazi se na nivou od 41 odsto EU BDP per capita po paritetu kupovnih snaga.

- Crna Gora se tako, prema UNDP Izvještaju o razvoju po mjeri čovjeka, našla u društvu Norveške, Švajcarske, SAD, Slovenije, Hrvatske, Islanda, Belgije... Naravno, svako ko je politički odgovoran znaće da se ne treba zadovoljiti parametrima bilo kog izvještaja, već se mora sa punom predanošću raditi na daljem povećanju kvaliteta života svakog građanina, što je i osnovni cilj državne politike Crne Gore, koju predvodi DPS – poručuju iz te partije.

Portal Analitika