Društvo

Otvoren jedanaesti Internacionalni festival folklora CIOFF "Cetinje 2016"

Na Ljetnjoj pozornici na Cetinju je sinoć svečano otvoren jedanaesti Internacionalni festival folklora CIOFF „Cetinje 2016“, koji je i ove godine dio programa „Ljeto u Prijestonici“.
Otvoren jedanaesti Internacionalni festival folklora CIOFF "Cetinje 2016"
Portal AnalitikaIzvor

Festival je počeo svečanim defileom učesnika Njegoševom ulicom, a potom i Dvorskim trgom, gdje su, u prisustvu brojnih posjetilaca, uslijedili i nastupi folklornih grupa.

Svečano otvaranje upriličeno je na Ljetnjoj pozornici, tokom kojeg je prisutne pozdravio gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović.

- Želim istaći da je riječ o događaju koji predstavlja jednu od najznačajnijih međunarodnih smotri u našem gradu. Da je zaista tako govori, prije svega, tradicija duga 11 godina, ali i kvalitetan koncept koji iz godine u godinu okuplja sve veći broj učesnika iz svih djelova Evrope - naveo je on.

Gradonačelnik Bogdanović posebno je istakao značaj Kulturno umjetničkog društva Njegoš u promociji i očuvanju tradicije.

- Ova prilika obavezuje me da posebne čestitke uputim Kulturno umjetničkom društvu “Njegoš”, organizatoru smotre folklora, koje je minulih godina imalo posebnu ulogu u širenju ideje o promociji tradicije i kulture evropskih naroda, a time dalo poseban pečat očuvanju univerzalnih kulturnih vrijednosti.

A kada prisustvujemo večerima poput ove, kojoj prisustvuju i brojni gosti iz regiona i svijeta, onda je jasno da ćemo na Cetinju narednih dana imati svojevrstan mozaik različitih kultura i običaja, pri čemu ćemo istovremeno afirmisati značaj zajedništva i međunarodne saradnje - istakao je gradonačelnik Bogdanović.

Festifal folklora organizovali su Prijestonica Cetinje, Turistička organizacija Prijestonice Cetinje i Kulturno – umjetničko društvo “Njegoš” – Cetinje, kao dio programa Svjetske organizacije folklornih festivala i tradicionalne umjetnosti (CIOFF) čiji je pokrovitelj UNESCO.

Na festivalu će učestvovati folklorna društva iz pet zemalja: Turske, Grčke, Srbije, Bugarske, Italije i Nigerije. Uz domaćina - KUD “Njegoš”, iz Crne Gore nastupiće i KUD KIC-a “Budo Tomović” (Podgorica), KUD “Besa” (Podgorica) i KUD "Boka" (Tivat).

Ovogodišnji festival trajaće četiri dana, tokom kojih će se predstaviti svi gostujući ansambli, dok će treće veče biti posvećeno igrama iz Crne Gore, u svijetlu obilježavanja 10. godina od obnove nezavisnosti.

Portal Analitika