Politika

Sastanak Balkanskog okruglog stola IUSY-ja otvoren u Podgorici

Balkanski okrugli sto Međunarodne unije socijalističke omladine (IUSY) čiji domaćin je Savjet mladih Demokratske partije socijalista Crne Gore otvoren je danas u Podgorici. Sastanak su otvorili Nikola Pešić, predsjednik Savjeta mladih DPS Crne Gore, Evin Incir, generalna sekretarka IUSY-ja, Kejdi Mehmetaj, potpredsjednica IUSY-ja, a ispred Demokratske partije socijalista se skupu obratio i i Duško Marković, zamjenik predsjednika stranke. Centralna tema sastanka Balkanskog okruglog stola je „Demokratija i borba protiv desničarskog ekstremizma”.
Sastanak Balkanskog okruglog stola IUSY-ja otvoren u Podgorici
Portal AnalitikaIzvor

Otvarajući sastanak, generalna sekretarka IUSY-ja Evin Incir izrazila je zadovoljstvo što se sastanak održava u zemlji u kojoj je domaćin partija koja je na vlasti jer samo onda kada su partije na vlasti u prilici smo da sprovodimo politike koje su zasnovane na zajedničkim vrijednostima koje okupljaju IUSY.

Incir je istakla da smo svjedoci da je u Evropi i na Balkanu prepoznat porast nacionalizma i radikalizma koji se dešava u svijetu. Imajući u vidu i odluku britanskih građana o izlasku iz Evropske unije, izuzetno značajno to što Crna Gora i dalje ostaje stabilna u težnji za integracijom i borbom za jednakost.

„Za nas kao socijaliste i socijaldemokrate odgovor je uvijek – više saradnje, i na regionalnom i na međunarodnom planu” – rekla je Incir.

Govoreći o skorom održavanju redovnih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori Incir je istakla podršku  Demokratskoj partiji socijalista za ostvarenje što boljeg izbornog rezultata.

Obraćajući se okupljenima, predsjednik Savjeta mladih DPS Crne Gore Nikola Pešić istakao je zadovoljstvo što je Savjet mladih samo 3 mjeseca nakon ostvarenja punopravnog članstva u IUSY-ju organizator prvog sastanka ove organizacije u Crnoj Gori”.

Pešić je izrazio zahvalnost generalnoj sekretarki Incir i članicama IUSY-ja sa Balkana na podršci pruženoj Savjetu mladih DPS Crne Gore i poželio uspješan sastanak predstavnicima podmladaka socijalističkih i socijaldemokratskih partija koji čine Balkanski okrugli sto.

Potpredsjednica IUSY-ja Kejdi Mehmetaj istakla je pozitivna iskustva u dosadašnjoj saradnji sa Savjetom mladih DPS-a, kao i sa Demokratskom partijom socijalista Crne Gore ističući prostor za ostvarivanje dalje saradnje, budući da se sve partije u svim zemljama članicama suočavaju sa zajedničkim izazovima.

Obraćajući se prisutnima u ime rukovodstva stranke, zamjenik predsjednika Demokratske partije socijalista Duško Marković kazao je da se ne smijemo separatisati u vremenima izazova, već ujedinjavati kroz zajedničko djelovanje u okviria Evropske unije, NATO-a, Ujedinjenih nacija, OEBS-a i drugih međunarodnih organizacija i institucija.

Govoreći o političkoj i bezbjednosnoj situaciji u Evropi i svijetu, Marković je kazao da danas ne svjedočimo radikalizaciji islama, već islamizaciji radikalizma, te da kao posljedicu svih dešavanja imamo jačanje desničarskog ekstremizma.

„To je problem naše današnjice sa kojim se suočavamo na svakom koraku. I koji, kao takav, zaslužuje ne samo diskusiju, nego i borbu, a borba znači i sprječavanje i suzbijanje, i prevenciju i represiju”, kazao je Marković.

Sastanak Balkanskog okruglog stola u Podgorici trajaće od 29. do 31. jula.

Portal Analitika