Društvo

Sukob zbog lutajućih goveda u Gradiošnici

Novi incident sa lutajućom stokom izazvao je sinoć tuču u naselju Gradiošnica u kojoj je bilo četvoro povrijeđenih, objavio je Radio Tivat. Do sukoba je došlo jer su goveda bez nadzora ušla u mjesno groblje praveći štetu, kao i na imanju Matijevića iznad izvorišta Grdanj.
Sukob zbog lutajućih goveda u Gradiošnici
Portal AnalitikaIzvor

Na okupljene mještane Tonka Biskupovića, Tonka Brkana i Marka Janovića nasrnuli su Ratko i Dejan Luković koji se dovode u vezu sa puštanjem goveda padinama Vrmca. Nakon verbalnog došlo je i do fizičkog sukoba, pored pesnica u sukobu je korišćeno i kamenje. Ljekarsku pomoć u tivatskoj Hitnoj pomoći zatražilo je sinoć četvoro lica, a neki od njih su i jutros bili na hirurškom odjeljenju kotorske bolnice.

Intervenisala je tivatska policija, koja je protiv Ratka i Dejana Lukovića, po odobrenju osnovnog državnog tužioca iz Kotora, Jovanke Čizmović podnijela krivične prijave zbog ugrožavanja sigurnosti.

Na poziv mještana Gradiošnice odazvao se potpredsjednik opštine Ilija Janović koji je saopštio da je ovaj, posljednji u nizu incidenata sa lutajućom stokom razlog da opština Tivat pokrene proces sistemskog rješevanja ovog problema. On je rekao da će opština Tivat nadoknaditi dio materijalne štete koju su pričinila goveda u Gradiošnici.

Posljednjih par godina mještani Gornje Lastve, Gradiošnice i Kavča žale se policiji i nadležnima da krda goveda bez nadzora lutaju obroncima Vrmca praveći veliku štetu imanjima stanovnika ovih naselja.

Do kulminacije je došlo kada je mještanin Gornje Lastve usmrtio nekoliko goveda. Problem je bio i tema minule kampanje tokom aprilskih izbora u Tivtu, kada je Tivatska akcija pozvala nadležne da hitno riješe problem „kako ne bi došlo do teških posljedica“. To je bilo i predmet interesovanja poslanice HGI Ljerke Dragičević koja je u Skupštini Crne Gore postavila i poslaničko pitanje.

Tekst i foto: Radio Tivat

Portal Analitika