Svijet

Islamska država u Iraku koristila najrazorniju bombu

U napadu u Iraku 3. jula Islamska država je, prema pisanju Bi-Bi-Sija, koristila bombu koja je dizajnirana tako da izazove još više žrtava i posije teror u novim razmjerama.
Islamska država u Iraku koristila najrazorniju bombu
Portal AnalitikaIzvor

Dok je zapadni svijet ovih dana fokusiran na terorističke napade počinjene na evropskom tlu, daleko najviše žrtava u napadima Islamske države bilo je u Iraku, gdje je ta ekstremistička grupa 3. jula izvela i svoj najužasniji bombaški napad, koristeći u bagdadskoj četvrti Karada novu taktiku i najrazorniju bombu.

U tom pokolju neviđenih razmjera eksplodirala je bomba u kombiju, a snažna detonacija i naknadni požari ubili su 292 osobe, ranili još nekoliko stotina i potpuno razorili ulicu i nekoliko zgrada u njoj.

Iako istraga u vezi s napadom u Bagdadu i dalje traje, razornost tog napada nagoviještava da je riječ o novoj taktici i bombi ID koja je dizajnirana tako da izazove još više žrtava i posije teror u novim razmjerama, navodi Bi-Bi-Si, a prenosi Jutarnji list.

ID je tada prvi put koristila novu taktiku koja im je pomogla da prođu neopaženi kroz kontrolne tačke.

"Tako nešto nikada ranije nismo vidjeli i veoma nas zabrinjava", rekao je izvor Bi-Bi-Sija iz Iraka koji je upoznat s detaljima istrage.

Jedan dio taktike već je poznat od ranije i uveliko je raširen u napadima ID u Iraku, a radi se o tome da se eksploziv na mjesto napada dopremi vozilom.

Međutim, napad izveden 3. jula razlikuje od uobičajenih po načinu na koji je paklena naprava pozicionirana u kombiju, a i sama bomba je imala drugačiji hemijski sastav, koji nekoliko iračkih stručnjaka naziva "unikatnim".

"Takvu bombu je zaista teško napraviti", kaže stručnjak za eksplozivne naprave upućen u istragu, koji smatra da je naprava razvijena u gradu Faludži u vrijeme kada je bio pod kontrolom Islamske države.

Po njegovom mišljenju, "autori" bombe su formulu za njenu izradu pronašli na internetu i zatim prilagodili količine hemikalija kako bi što više smanjili rizik od prerane detonacije, a istovremeno povećali njen smrtonosni učinak.

"Navikli smo na veliku vatru i požare kao posljedicu napada, ali hemikalije koje su korišćene u ovom napadu nikad ranije nisu upotrebljene u Iraku. Bilo je to čudno, unikatno i užasno", rekao je za Bi-Bi-Si general Kadim Bašhir Saleh.

Drugi irački stručnjak za bezbjednost, Hišam el Hašimi, smatra da je sličan sastav hemikalija u eksplozivu korišćen samo jednom do sada, u napadu koji je izvela Al Kaida 2004. godine.

Ostali stručnjaci koje je novinarka Bi-Bi-Sija kontaktirala rekli su da je vrućina izazvana bombom bila "kao na površini Sunca" i istakli da eksplozija nije ostavila vidljivi centar ili krater na mjestu detonacije, mada je izazvala sekundarne požare koji su bili najsmrtonosniji.

El Hašimi upozorava i na taktičku stranu napada koja je doprinijela velikom broju žrtava u jednakoj mjeri kao i sam eksploziv, jer je kombi eksplodirao u uskoj ulici u vrijeme kad je ona bila prepuna ljudi zbog lokalnog festivala.

Razorni efekat bio je pojačan i nizom sigurnosnih propusta, poput činjenice da vatrom zahvaćene zgrade nisu imale put za evakuaciju u slučaju požara.

Izvor: rts.rs

Portal Analitika