Region

Virus Zapadnog Nila izolovan u Beogradu

Može se očekivati da se virus Zapadnog Nila pojavi kod ljudi, pošto je izolovan kod komaraca u Beogradu, rekao je Dragan Ilić, direktor Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut". Ilić ističe da je ključna preventiva zaštita od ujeda.
Virus Zapadnog Nila izolovan u Beogradu
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Dragan Ilić je Tanjugu rekao da je taj virus, koji u 80 odsto slučajeva kod ljudi izaziva nespecifične simptome, izolovan u okviru redovnog nadzora Zavoda za biocide i da se može očekivati da se u nekom trenutku vurus pojavi u humanoj populaciji.

Kako su ranije prenijeli mediji, virus Zapadnog Nila je u Beogradu izolovan kod komaraca u dva uzorka - na Banovom brdu i na opštini Palilula.

Ilić kaže da, pored zaštite od ujeda komaraca kao ključne preventive, i Zavod za biocide i službe koje se bave tretiranjem komaraca treba da intenziviraju svoje aktivnosti, posebno u onim djelovima grada gdje je već izolovan virus kod komaraca.

Simptomi infekcije kod ljudi, prema njegovim riječima, nespečfični su i ispoljavaju se kao obična prehlada tako da kod skoro 80 odsto onih koji budu inficirani virusom Zapadnog Nila, posebno kod mlađe populacije, infekcija će proći bez ikakvih simptoma i tegoba. Antitijela na tu infekciju mogu da se konstatuju samo ako se uradi test.

"Kod 20 odsto simptomi su blagi kao blaža prehlada, groznica, malo povišena temperatura, malaksalost. Ukoliko dođe do glavobolje ili nekih neuroinvazivnih siptoma, upala moždanica, to je onda ozbiljna forma infekcije i podrazumijeva potrebu intenzivnog liječenja i tretmana", rekao je Ilić.

RTS

Portal Analitika