Svijet

Vojne vježbe Kine i Rusije u Južnokineskom moru

Kina i Rusija će održati zajedničke vojne vježbe u septembru u Južnokineskom moru, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo odbrane.
 Vojne vježbe Kine i Rusije u Južnokineskom moru
Portal AnalitikaIzvor

Te vježbe će biti održane nakon što je Međunarodni arbitražni sud u Hagu 12. jula ocijenio da Kina nema istorijsko pravo na Južnokinesko more.
Manevri će biti održani u moru i vazdušnom prostoru iznad Južnokineskog mora, navelo je kinesko ministarstvo i dodalo da je u pitanju "rutinska vojna vježba".
Kina ima teritorijalne pretenzije na skoro cijelo Južnokinesko more, bogato ribom i drugim prirodnim resursima, čemu se protive druge obalne države - Filipini, Brunej, Malezija i Vijetnam.
Zvanični Peking ranije je odbacio nadležnost Međunarodnog arbitražnog suda, navodeći da je jedino dijalog direktno zainteresovanih strana, bez miješanja spolja, način za rješavanje sporova, naročito zbog toga što su neslaganja Kine i Filipina tek jedan u nizu teritorijalnih sporova u regionu.
S druge strane, filipinske vlasti, koje su podnijele žalbu sudu, pozdravile su odluku tog nadležnog organa, ocijenivši je kao istorijsku, i pozvale sve strane na uzdržanost i poštovanje presude.

Portal Analitika