Kultura

KOTORART: Jedan od najboljih pijanista današnjice u Crkvi Svetog Duha

Jedan od najpoznatijih savremenih pijanista Nikolaj Luganski nastupiće večeras u Crkvi Svetog Duha od 21 i 30 časova, u okviru ovogodišnjih KotorArt Don Brankovih dana muzike.
KOTORART: Jedan od najboljih pijanista današnjice u Crkvi Svetog Duha
Portal AnalitikaIzvor

Repertoar resitala simboličnog naziva „Dostojanstvo elegancije“ čine djela Sezara Franka, Franca Šuberta, Petra Čajkovskog i Sergeja Rahmanjinova.

Luganski je pohađao Centralnu muzičku školu i Moskovski konzervatorijum u klasama Tatjane Kestner, Tatjane Nikolajeve i Sergeja Dorenjskog. Redovan je gost najvećih muzičkih festivala, a uskoro ga očekuju nastupi sa Londonskom i Češkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom San Franciska, Pariskim orkestrom, turneje sa Orkestrom romanske Švajcarske, Ruskim nacionalnim orkestrom i Sanktpeterburškom filharmonijom, kao i u kamernim ansamblima sa violinistom Vadimom Rjepinom i violončelistima Mišom Majskim i Aleksandrom Knjazevim. Dobitnik je brojnih diskografskih nagrada i ekskluzivni umjetnik kompanije Naïve-Ambroisie. Najnoviji album objavio je 2014. godine sa klavirskim koncertima Frederika Šopena. Redovno nastupa u Ljetnjoj rezidenciji Rahmanjinova. Nastupio je i na završnom koncertu Prvog festivala Rahmanjinova u Tambovu sa Ruskim nacionalnim orkestrom i dirigentom Mihailom Pletnjevim. Ima počasno zvanje Narodnog umjetnika Rusije.

Portal Analitika