Politika

CDT: Institucije nijesu ispoštovale prvi rok

Institucije nijesu adekvatno ispunile prvu obavezu objavljivanja izvoda iz trezora i analitičkih kartica o potrošnji sredstava iz budžetske rezerve, čime su prekršile Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).
CDT: Institucije nijesu ispoštovale prvi rok
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednica CDT-a, Milica Kovačević rekla je da su Ministarstvo finansija i opštine, osim objavljivanja analitičkih kartica i putnih naloga, obavezne da, od dana raspisivanja izbora, petnaestodnevno objavljuju izvode iz trezora i analitičkih kartica o potrošnji iz budžetske rezerve.
Ona je saopštila da Ministarstvo finansija nije objavilo te podatke u predviđenom roku. Iz tog resora im je, dodala je, saopšteno da će to biti učinjeno u toku dana.
Kovačević je rekla da opštine Bijelo Polje i Budva nijesu objavile nijedan od obaveznih podataka.
Prema njenim riječima, informacije o potrošnji snovca iz budžetske rezerve nemaju opštine Andrijevica, Bar i Ulcinj. 
“Navedenoj informaciji na veb /web/ stranici Opštine Petnjica ne može se pristupiti, dok Opština Rožaje nije objavila podatke zbog kako su nam rekli "kvara servera trezora", saopštila je Kovačević.
Ona je navela da podaci o potrošnji iz lokalnog trezora nijesu kompletni za opštine Andrijevica, Bar, Herceg Novi i Ulcinj.
“Takođe, još nije riješeno pitanje objavljivanja podataka za Opštinu Gusinje, koja nema svoju zvaničnu veb stranicu”, dodala je Kovačević.
Prema njenim riječima, opštine Andrijevica, Bar, Bijelo Polje, Budva, Gusinje (nema zvanični sajt) Rožaje i Ulcinj takođe nijesu objavile analitičke kartice sa podacima o iznosu i broju korisnika svih oblika socijalne pomoći, kao i podatke o vrstama i primaocima socijalne pomoći.
Kovačević je kazala da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja ispunilo tu zakonsku obavezu i objasnila da taj resor i lokalne samouprave od dana raspisivanja izbora imaju obavezu petnaestodnevnog objavljivanja podataka o korisnicima socijalne pomoći.
“Iako je moguće da u nekim opštinama nije bilo izdvajanja za socijalna davanja i potrošnje iz budžetske rezerve, to nije navedeno”, rekla je Kovačević.
Ona je ukazala da su navedene institucije u obavezi da te podatke prikupljaju i petnaestodnevno objavljuju, u skladu sa rokovima Agencije za spječavanje korupcije. 
Kovačević je podsjetila da su prva tri roka za to - 27. jul za period od 12. do 26. jula, 11. avgust za period od 27. jula do 10. avgusta, i 26. avgust za period od 11. do 25. avgusta.
Kovačević je, govoreći o metodologiji monitoringa, objasnila da je CDT , nakon isteka sinoćnjeg roka, pretraživao internet stranice ministarstava finansija i socijalnog rada i staranja i 23 opštine, i provjeravao da li su objavljeni podaci o rashodima iz budžetske rezerve i lokalnog trezora, kao i socijalnim davanjima.
Kako je kazala, Istraživački tim CDT-a detaljno je provjerio veb sajtove ministarstava i opština kroz pretragu vijesti, rubrika, banera i upisivanjem ključnih riječi u pretraživač.
MINA

Portal Analitika