Politika

Rakčević: Razmatramo izlazak iz Vlade ako se izglasa ugovor sa A2A

Predsjednik Građanskog pokreta URA Žarko Rakčević, kazao je da će se njegova partija na stranačkim organima izjasniti o izlasku iz Vlade izbornog povjerenja, ukoliko Demokratska partija socijalista (DPS) izglasavanjem ugovora sa kompanijom A2A i odbijanjem izmjena medijskih zakona "koruptivnom većinom sruši Sporazum o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore".
Rakčević: Razmatramo izlazak iz Vlade ako se izglasa ugovor sa A2A
Portal AnalitikaIzvor

„Neosporno je da je Đukanović potpisao Sporazum i da se obavezao na donošenje odluka konsenzusom. Sad naknadnom pameću negira i Sporazum i svoj potpis, i tačno je da ovakvih „oriđinala“ nema nigdje na svijetu. Ne poštuju se ni odredbe Sporazuma vezane za medijske zakone. U trećem poglavlju Sporazuma potpisano je da će se preko klubova poslanika pokrenuti inicijativa za izmjenu i poboljšanje medijskih zakona. Tokom proteklih mjeseci nije pokazana elementarna volja DPS-a da se predlože ili poboljšaju medijski zakoni. Može li se zakazati vanredna sjednica na kojoj bi se izglasali medijski zakoni? Naravno da može, ali za to ne postoji politička volja“, istakao je Rakčević.

On je rekao da Vlada, umjesto da podnese izvještaje o lošim rezultatima upravljanja A2A Elektroprivredom, pokreće novu bajku.

„Ide nova magla o „fantastičnom“ umijeću naših pregovarača koji su uspjeli da za 250 miliona eura povrate Crnoj Gori 41,75 odsto akcija Elektroprivrede koje su plaćene 430 miliona eura. Lijepa bajka, samo što to „može da bude, a ne mora da znači“. Kada se raziđe magla propagandista i kažemo da je ta kupovina od 250 miliona za nas prihvatljiva ukoliko je izvjesna, onda počinje vrdanje da A2A ima pravo, ali ne i obavezu da proda te akcije. URA želi da se država zaštiti da se poslije isteka put opcije 31.3. 2017. paket akcija A2A za mnogo više od 430 miliona ne preproda nekoj ofšor partnerskoj kompaniji vlasti“, smatra lider URA-e.

Rakčević je ponovio da je njegova stranka tražila ozbiljan dijalog oko EPCG.

„Kad već sedam godina pregovarate sa A2A, a tri godine sa „Škodom“, elementarna je dužnost da javnosti i partnerima ponudite odgovore o dasadašnjim rezultatima i posljedicama predloženih rješenja, te da na nekoliko nedjelja poslije izbora odložite donošenje strateških odluka. Danas treba da se odlučuje o ponudi „Škode“, a ne zna se ni cijena“, upozorava on i dodaje da je pitanje koliko je poslanika uopšte uspjelo da pročita ova strateška dokumenta.

„Volio bih da DPS kaže da je stabilnost na prvom mjestu i da će odložiti raspravu o A2A, ali ne vjerujem da će se to desiti", smatra Rakčević.

On je poručio da URA ne ruši Sporazum, već DPS, jer im, kako smatra, ne odgovara ono što rade kontrolori URA-e u vlasti.

URA je za mirne promjene. Ne želimo pučeve i destabilizaciju“.

Upitan da li mišljenje URA-e dijele i druga dva člana tzv. opozicione „trojkeDemos i SDP, Rakčević je odgovorio da je njegova partija imala konsulatacije sa pomenutim strankama, te da smatra „da na značajan broj stvari zajednički gledaju“.

„Postoji visok stepen identičnih ocjena o tome šta radi DPS po pitanju A2A, drugog bloka Termoelektrane, Buljarice i medijskih zakona“, naglasio je on.

Na pitanje koja će biti strategija „trojke“ ukoliko napuste Vladu, Rakčević je rekao da je URA od početka bila za formiranje ozbiljne alternative DPS-u.

„Idemo korak po korak. URA će, kao i Demos i SDP, donijeti odluku oko eventualnog naknadnog nastupa“, rekao je kratko Rakčević.

Foto: ura.org.me

Portal Analitika