Društvo

SVI NA LJETNJU POZORNICU: Večeras startuje Internacionalni festival folklora

Jedanaesto izdanje Internacionalnog festivala folklora CIOFF "Cetinje 2016" održaće se od 28. do 31. jula na Ljetnjoj pozornici u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva "Njegoš" uz finansijsku podršku Prijestonice Cetinje.
SVI NA LJETNJU POZORNICU: Večeras startuje Internacionalni festival folklora
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Internacionalni festival folklora održava se na Cetinju od 2001. godine za to vrijeme Cetinje i ansambl "Njegoš" ugostili su  hiljade učesnika i gostiju.

Glavni cilj ovog festivala je da otrgne od zaborava narodno, igračko, pjevačko i muzičko blago, ali i da publici predstavi kulturu drugih naroda. Ovogodišnji učesnici festivala su Turska, Grčka, Srbija, Bugarska, Italija, Nigerija i Crna Gora koji će na umjetnički način da interpretiraju igre i pjesme svog naroda kao i njihovo kulturno nasljeđe.

KUD “Njegoš” ovim festivalom nastoji  doprinijeti kulturnoj edukaciji i vraćanju pravim umjetničkim vrijednostima.

plakat-2016

Ovaj festival podstiče i razvija stvaralaštvo u folklornoj, muzičko-horskoj, dramskoj i drugim umjetnostima. Prilagođava svoj program afirmišući najvrednija kulturno-istorijska dostignuća i doprinosi očuvanju riznice kulturnog i istorijskog blaga  Crne Gore.

Tako će, ovogodišnji festival folklora “Cetinje 2016” biti posvećen obilježavanju  godine jubileja ( deset godina od obnove nezavisnosti i hiljadu godina crnogorske državnosti).

Tom prilikom na repertoaru KUD-a “Njegoš” postavljena je nova koreografija “Crmničko oro” koja će biti izvedena u toku ceremonije otvaranja festivala, a treću noć festival nastupiće nekoliko crnogorskih ansambala sa igrama iz Crne Gore, kako bi publici i gostima predstavili dio bogate kulture našeg naroda.

Portal Analitika