Abiznis

Lazović pisao Vujoviću: Odlaganje ne obezbjeđuje zaštitu državnih interesa

Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović uputio je novo pismo potpredsjedniku Vlade Miloradu Vujoviću, u vezi ugovora sa A2A, u kome se konstatuje da odlaganje usvajanja Akcionarskog ugovora ne garantuje zaštitu državnih interesa. Pismo objavljujemo integralno.
Lazović pisao Vujoviću: Odlaganje ne obezbjeđuje zaštitu državnih interesa
Portal AnalitikaIzvor

Hvala Vam na Vašem dopisu. Napokon smo, poslije deset dana,tačnije od 17. jula kada Vam je dostavljen predlog opcija na osnovu vaših stavova iznijetih na sastanku, od Vas dobilidva predloga.Koristim priliku da ukažem da smo opcije formulisali nakon što ste konstatovali da opozicija nema kapaciteta da svoje zahtjeve pretoči u konkretan predlog.

Što se tiče predloga sadržanog u Vašem dopisu dostavljenom danas (27.jul 2016.) predloženi koncept je nejasan naročito sa aspekta implementacije u postojeći Akcionarski ugovor. Međutim, shodno ranijem dogovoru isti smo proslijedili kompaniji A2A na izjašnjenje s obzirom na već više puta ukazanu činjenicu da su njihova vlasnička prava garantovana Ustavom i s obzirom na to, bilo kakvo ograničavanje tih prava može biti isključivo uz njihovu saglasnost.

Što se tiče tzv. „alternativnog predloga“ -odlaganje usvajanja Prijedloga Akcionarskog ugovora do izbora 26. saziva Skupštine Crne Gore i izbora Vlade poslije parlamentarnih izbora,niste naveli šta konkretno EPCG i država dobija ovim odlaganjem?

S druge strane, ovom prilikom jasno ukazujem da odlaganje ne obezbjeđuje zaštitu državnih ineteresa Crne Gore jer država gubi:

  1. pravo preče kupovine, što znači da A2A akcije može prodati kome hoće;
  2. odricanje od arbitraže;
  3. saglasnost manjinskog akcionara okorealizacije Bloka II TE Pljevlja i timeblokiranje realizacije projekta;
  4. odricanje od prava nesaglasnog akcionara prema Zakonu o privrednim društvima;
  5. mogućnost sticanja akcija EPCG-a koje su u posjedu A2A za 250 milona eura u 7 godišnjih rata.

Ono što je javnosti sada potpuno jasno, na osnovu ova dva predloga opozicije, je da sve stavke u akcionarskom ugovoru koji je ispregovarala Vlada Crne Goreomogućavaju potpunu zaštitu državnih interesa.

Što se tiče retrospektive događaja koju navodite u Vašem dopisu, potvrđujemo dasmo imali više sastanka i dasmo Vam pomagali tako što smo Vaše ideje pravno uobličavali.Takođe ponavljam da smo nakon što su vam dostavljenepotencijalne formulacije onog što smo razumjeli kao vaš zahtjev u odnosu na Ugovor, odgovor čekali deset dana. Dozvolite mi da konstatujem da ozbiljnost i pravna utemeljenost dostavljenih predloga nije iziskivala toliko vremena.

I finalno, što se tiče Vašeg pozivanjana Ugovor iz 2009.godine – hvala Vam. Predvodio sam tim koji je radio na tom ugovoru i kompletnom procesu i znamo da je taj ugovor bio dobar. Ali moramo opet da ukažemo na jednostavnu činjenicu da je EPCG ugovor istekao, a A2A ima neopterećeno pravo svojine na akcijama EPCG pri čemu bilo koje ograničenje raspolaganja akcijama (uključujući pribavljanje saglasnosti Države na prodaju akcija) zahtjeva prethodnu saglasnost A2A.

Raduje nas da mnogi akteri neopravdano pokušavaju da prisvoje kvalitet postignut kroz EPCG ugovor iz 2009.godine i ponavljam da smo na novom Akcionarskom ugovoru jednako predano radili obezbjeđujući kvalitetna rešenja za Državu.

Portal Analitika