Politika

Bečić: Isplatu obaviti u skladu sa zakonom

Predsjednik Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić, pozvao je Zavod za zapošljavanje (ZZZCG) i resorne ministre da obračun i isplatu naknada invalidima druge i treće kategorije za jul i nadalje realizuju sa njihovim zakonom utvrđenim pravima.
Bečić: Isplatu obaviti u skladu sa zakonom
Portal AnalitikaIzvor

Bećić je pozvao direktora ZZZCG, Rada Miloševića i ministre rada i socijalnog staranja, poljoprivrede i ruralnog razvoja i finansija, Borisa Marića, Budimira Mugošu i Raška Konjevića, da obave isplatu za te kategorije stanovništva u skladu sa zakonom.

"Najnovijim izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju najniža penizija u Crnoj Gori uvećana je 20 odsto i od 1. jula iznosi 120,48 eura. Ova okolnost od uticaja je na utvrđivanje visine novčane naknade nezaposlenih invalida rada druge i treće kategorije, kao i na utvrđivanje visine staračke naknade", naveo je Bečić u saopštenju.

On je rekao da saglasno dopunama Zakona o zapošljavanju i ostvarivanju prava od nezaposlenosti, usvojenim krajem 2013., invalidima rada druge i treće kategorije od 1. januara 2014., pripada pravo na naknadu po osnovu nezaposlenosti u iznosu najniže penzije u Crnoj Gori.

"Takođe, saglasno izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, usvojenim krajem 2014., visina staračke naknade od 1. januara prošle godine utvrđuje se u visini 50 odsto najniže penzije u Crnoj Gori", kazao je Bečić.

Prema njegovim riječima, radi se o zakonskim rješenjima koje je inicirao poslanik i član Predsjedništva Demokratske Crne Gore, Neven Gošović.

"Saglasno navedenim zakonskim rješenjima, invalidima rada druge i treće kategorije, koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih ZZZCG, od 1. jula ove godine pripada pravo na novčanu naknadu od 120,48 eura. Takođe, od 1. jula staračke naknade povećavaju se za 10,04 eura i na mjesečnom nivou iznose 60,24 eura", precizirao je Bečić.

Invalidi rada druge i treće kategorije su, kako je ocijenio, svakako najugroženija populacija među nezaposlenima, kako po pitanju mogućnosti zaposlenja, tako i u pogledu mogućnosti sticanja bilo kakvih drugih prihoda.

"Staračka naknada pripada nosiocu poljoprivrednog domaćinstva, muškarcima koji su navršili 65 godina života i ženama koje su navršile 60 godina života, koji su radni vijek proveli na selu baveći se poljoprivredom, a nijesu ostvarili nikakva prava na novčana primanja, pravo na penziju, niti ma koja druga primanja", saopštio je Bečić.

mina business

Portal Analitika