Kultura

Poslije sedam godina pronađena ukradena slika Salvadora Dalija

Dvije slike, djela Salvadora Dalija i Tamare de Lempicke, ukradene 2009. godine iz jednog muzeja u Holandiji, nađene su, saopštio je detektiv za nalaženje umjetničkih djela, Artur Brend.
Poslije sedam godina pronađena ukradena slika Salvadora Dalija
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Brend je danas na svom Tviter nalogu napisao da su nađena djela "Adolescencija" španskog nadrealiste Salvadora Dalija iz 1941. godine i "Muzičarka" poljske umjetnice Tamare de Lempicke iz 1929. i pored tvita objavio fotografije slika.

Slike su usred dana ukradene 1. maja 2009. godine iz Muzeja realističke umjetnosti Šeringa u Spanbruku na sjeveru Holandije.

Nekoliko maskiranih muškaraca upalo je u zgradu muzeja i zaprijetilo oružjem zaposlenima i posjetiocima, a zatim skinulo slike sa zida, ubacilo ih u automobil i pobjeglo, navela je tada policija.

adolescencijasd

Slike su se nalazile u rukama kriminalne bande, koja ih je primila umjesto novca za otkup i nedavno putem posrednika stupila u kontakt sa detektivom Brendom, prenio je holandski dnevni list Telegraf.

"Ta organizacija nije željela da bude odgovorna za uništenje ili preprodaju umjetničkih djela", naveo je Brend i dodao da se vrijedne slike često koriste za obezbjeđenje transakcija bandi.

Brend je, kako je rekao, predao neoštećene slike istražitelju Skotland jarda, koji je u kontaktu sa njihovim vlasnikom. Identitet te osobe, koja je slike pozajmila muzeju, nije poznat.

Portal Analitika