NATO

MILIĆ: Uvrstiti u dnevni red Rezoluciju o referendumu o NATO-u

Socijalistička narodna partija (SNP) predložiće da se u dnevni red sjednice crnogorske Skupštine, koja počinje sjutra, uvrsti njena Rezolucija o održavanju državnog referenduma o članstvu Crne Gore u NATO, rekao je lider Srđan Milić.
MILIĆ: Uvrstiti u dnevni red Rezoluciju o referendumu o NATO-u
Portal AnalitikaIzvor

Milić je pozvao sve poslaničke klubove da glasaju da se Rezolucija uvrsti u dnevni red, kako bi se otvorila sveobuhvatna rasprava koja bi, kako se nada, rezultirala usvajanjem tog dokumenta.

On je podsjetio da je Ustavom Crne Gore jasno određeno da je građanin nosilac suvereniteta i ukazao da je pravo na slobodu odlučivanja jedan od osnovnih stubova demokratije i savremene civilizacije.

"Rezolucija koju je predložio SNP ne bavi se time kako će se ko izjasniti na slobodnom i poštenom referendumu, već samo, svjesni odgovornosti trenutka i potrebe da se na demokratski način riješi situacija u kojoj se Crna Gora nalazi nakon pozivnice za punopravno članstvo u NATO vojnom savezu, ističe da o tom pitanju građani treba direktno da odlučuju", naveo je Milić u izjavi dostavljenoj medijima.

On je rekao da bi se raspisivanjem referenduma otvorio prostor za konstruktivnu debatu u javnosti.

"Koje sada, svi smo svjedoci, nema o tome kolika je finansijska cijena ulaska i neulaska u NATO, kakve su političke i vojne obaveze koje se eventualnim ulaskom preuzimaju, te koje su prednosti i mane članstva u Sjevernoatlantskom paktu, odnosno šta Crna Gora dobija, a šta gubi pristupom u NATO vojni savez", kazao je Milić.

On smatra da bi eventualni ulazak Crne Gore u NATO, bez održanog referenduma, samo dodatno podijelio građane, jer bi mnogi taj čin doživjeli kao nametnut.

"Što bi rezultiralo napetostima i daljim podjelama koje bi vodile destabilizaciji u dužem vremenskom periodu, a na čemu se ne može graditi stabilnost, sigurnost i prosperitet Crne Gore", ocijenio je lider SNP-a.

On je kazao da je SNP posvećen izgradnji Crne Gore kao - ekonomski jake, socijalno odgovorne, politički stabilne i bezbjedonosno sigurne države, u interesu svih građana.

"Zato smatramo da svaka važna odluka mora biti donijeti saglasno volji naroda, jer je to temeljna odrednica svakog demokratskog društva", poručio je Milić.

 

Portal Analitika