Kultura

KOTORART: Gradsko pozorište i CNP na istom zadatku - "DA DA Šekspir" za najmlađu publiku

Ovo je važna misija nacionalnog teatra i Gradskog pozorišta iz Podgorice, u kojoj zajedno od najmlađih stvaramo publiku, a u kojoj ćemo po prvi put djeci pružiti susret sa Šekspirom, velikim životnim temama i - na neki način ih suočiti sa svijetom, kazao je Petar Pejaković koji režira predstavu „DA DA Šekspir“ čija je premijera najavljena za 10. avgust na Ljetnjoj pozornici u Kotoru, u okviru KotorArta.
KOTORART: Gradsko pozorište i CNP na istom zadatku - "DA DA Šekspir" za najmlađu publiku
Portal AnalitikaIzvor

- Ovo je proces koji nam daje veliko zadovoljstvo i motivaciju da budemo istrajni u tome da pružimo djeci kvalitetni pozorišni materijal – dodao je Pejaković kome je ovo šesta pozorišna predstava koju radi na KotorArtu, a treća u saradnji sa Gradskim pozorištem.

Umjetnički direktor Crnogorskog narodnog pozorišta Branimir Popović istakao je značaj saradnje bliskih kulturnih kuća kao što su Gradsko pozorište i CNP.

- Ima dosta festivala i pozorišta koji su geografski bliski, a apsolutno ne sarađuju. Vođen time, odlučan sam da CNP u publici vidi 400 djece. CNP od oktobra planira bogat repertoar za djecu sa pažljivo biranim naslovima, koji su u skladu sa onim što je Gradsko pozorište do sad radilo. Već imamo scenu Akademija, pa sve što se stvori na umjetničkim školama u Crnoj Gori i što je kvalitetno - a velika većina zaista jeste – na njoj je prezentovano. Jedini segment koji je nedostajao jeste scena namjenjena upravo djeci. Vjerujem da je to razlog zbog kojeg se ova ekipa okupila – dodao je Popović, koji je podsjetio da je podgorički gradski teatar već 65 godina bez svojih prostorija, te zapitao nadležne „da li postoji još neka institucija od takvog značaja koja je podstanar“.

Sirektorica Gradskog pozorišta Ivana Mrvaljević navela je kako je Crna Gora jedna od rijetkih zemalja koja ne posjeduje nacionalni teatar za djecu.

- Ovu funkciju za sada obavlja Gradsko pozorište. Važno je prenijeti mladim ljudima vrijednosti onog najboljeg iz svjetske literature. Zato uživam prateći razvoj ovog projekta – istakla je ona.

Glumačku postavu predstave „DA DA Šekspir“ čine Momčilo Otašević, Slaviša Grubiša, Sanja Popović, Kristina Stevović, Jelena Simić i Dušan Murić, koji su saglasni da im prija rad na ovoj predstavi.

- Hvatamo se u koštac sa surovim temama, pokušavajući da ih približimo djeci i da ih, kroz pozorišni jezik, približimo publici kako bi ih shvatili na pravi način - rekao je Grubiša.
Momčilo Otašević je naveo da je posebno interesantno što veliki dio sadržaja predstave stvaraju sami glumci, budući da nemaju tekstualni predložak kojeg se drže.

- Smatram da je to bitno kako bismo uspjeli da se približimo djeci jezikom koji je njima blizak. Nadam se da će ih ova predstava zamađijati da idu u pozorište – dodao je on.

Kristina Stevović, pak, izražava zadovoljstvo što je predstava namijenjena djeci starijoj od deset godina.

- To je doba kada djeca ulaze polako u pubertet i na sredini su između toga da postanu ljudi i zadrže dječiju nevinost i jednostavnost zaključivanja. Mislim da će nam to donekle otežati zadatak, ali je upravo to ono što ga čini izazovnim - izjavila je ona.

Na kraju, Jelana Simić je kazala da je bitno „ne štedjeti djecu od suočavanja sa temama iz svijeta odraslih“, već da treba pronaći način da se te teme približe i pokrenu proces razmišljanja među njima.

Predstava „DA DA Šekspir“ imaće prvu reprizu 11. avgusta takođe na Ljetnjoj pozornici u Kotoru.

Portal Analitika