Zanimljivosti

Nintendo u gubitku uprkos globalnom uspjehu Pokemona

Japanski proizvođač video igrica Nintendo uknjižio je u prvom fiskalnom kvartalu, zaključno sa junom, gubitak od 24,53 milijarde jena (232 miliona dolara) uprkos nevjerovatnom globalnom uspjehu igrice "Pokemon Go".
Nintendo u gubitku uprkos globalnom uspjehu Pokemona
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Objavljeni rezultati su lošiji od prognoze analitičara koje je anketirala istraživačka kompanija Faktset, i koji su predviđali profit od 673 miliona jena (6,4 miliona dolara), prenosi američka agencija AP.

Kvartalna prodaja Nintenda je pala za 31 odsto, na 61,97 milijardi jena (586 miliona dolara). U istom periodu prošle godine, kreator igrice "Super Mario" i igračke konzole Wii U imao je profit od 8,3 milijarde jena.

Nintendo je nedavno upozorio da će globalni uspjeh igrice "Pokemon Go" imati tek ograničen uticaj na finansijske rezultate kompanije, što je prouzrokovalo sunovrat vrijednosti njegovih akcija.

Naime, Nintendo je kreator franšize "Pokemon", ali je igrica, lansirana 5. jula, proizvod kompanije Niantik, sa sjedištem u SAD, koja je nekada bila u vlasništvu Gugla.

Nintendo je investirao u Niantik i posjeduje jednu trećinu udjela u firmi Pokemon kompani, koja će dobiti naknade za izdavanje dozvole za korišćenje brenda "Pokemon". Preuzimanje igrice je takođe besplatno, tako da Nintendo jedino ima korist od usluga koje se naplaćuju u sklopu same igrice.

Igrica je trenutno dostupna u preko 40 zemalja svijeta, a tek prošle nedjelje je stigla na tržište Japana, gdje je Nintendo prije 20 godina lansirao ovu franšizu.

Nova igra podrazumijeva korišćenje GPS mapiranja i kameru na mobilnim telefonima i tabletima pomoću kojih se na različitim stvarnim lokacijama traže virtuelni Pokemon likovi, od kojih je najpopularniji "umiljati žuti Pikaču".

Portal Analitika