Abiznis

U prvoj polovini tekuće godine Telekom suočen sa smanjenjem prihoda

''U prvoj polovini 2016. godine, Crnogorski Telekom je bio suočen sa smanjenjem prihoda i profitabilnosti u odnosu na isti period prošle godine, što je bilo u skladu sa očekivanjima. Ostvareni su prihodi od 44.5 miliona, a u poređenju sa istim periodom prošle godine oni su smanjeni za 4.1 miliona eura ili 9%. Ukupni prihodi od usluga maloprodaje i veleprodaje opali su za 4.1 milion eura ili 10%, usljed regulacije, smanjenja prihoda od fiksne telefonije i smanjenog obima dolaznog saobraćaja'' navodi se u saopštenju crnogorskog Telekoma.
U prvoj polovini tekuće godine Telekom suočen sa smanjenjem prihoda
Portal AnalitikaIzvor

Smanjenje troškova i mjere efikasnosti su samo do određene mjere kompenzovale niže prihode pa je zarada prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), prije posebnih uticaja bila 3.4 miliona eura ili 19% niža u poređenju sa istim periodom prethodne godine. U prvih šest mjeseci 2016. neto profit je iznosio 5.3 miliona eura, što je 3.7 miliona eura manje nego prošle godine u istom periodu.

“Prvu polovinu 2016. godine obilježili su mnogi izazovi, uključujući pritisak regulacije, rastuću konkurenciju i sve veća očekivanja naših korisnika, što je zahtijevalo dodatne napore i dalja ulaganja. I pored brojnih izazova sa kojima se telekomunikaciono tržište suočava u prethodnom periodu, ostvarili smo solidne poslovne i finansijske rezultate. Kao tehnološki lider, nastavili smo da pružamo visokokvalitetne usluge uz najveće standarde i uspjeli smo da uvedemo još mnogo inovativnih proizvoda i usluga koje u potpunosti odgovaraju očekivanjima naših korisnika.  Raduje me što smo tokom ovog perioda bili usmjeri na naš osnovni cilj, odnosno što smo iskoristili poziciju tehnološkog lidera na stvaranje najboljeg korisničkog iskustva“ , rekao je Rudiger Šulc, izvršni direktor Crnogorskog Telekoma.

Povećana pokrivenost i broj korisnika optičke mreže 

''Optička mreža je sada dostupna u skoro 50 hiljade domaćinstava, što predstavlja 26% od ukupnog broja domaćinstava u Crnoj Gori. Broj korisnika koji koristi našu optičku mrežu je porastao 11% u poređenju sa istim periodom prethodne godine i iznosi 12.2 hiljade'', kazali su iz Telekoma

Usluge mobilnog interneta bilježe rast, ukupna SIM baza stabilna

Broj korisnika mobilnog interneta značajno je povećan u odnosu na isti period prošle godine, za 9% i iznosio je 135 hiljada. 

Krajem juna 2016. korisnici Crnogorskog Telekoma su koristili 344 hiljade SIM kartica, što je 3 hiljade ili 1% više u poređenju sa prethodnom godinom. Baza postpejd kartica se uvećala za 23 hiljade ili 16%, dok je baza pripejd SIM kartica smanjena za 20 hiljada ili 11%. Crnogorski Telekom je ostao lider na tržištu u postpejd segmentu. 

„Ove godine slavimo 10 godišnjicu „T“ brenda u Crnoj Gori, što nas podsjeća na veliku odgovornost koju imamo u stvaranju novih tehnologija koje ubrzano mijenjaju našu svakodnevnicu. Uveli smo brojna značajna tehnološka rješenja i inovativne projekte koji su nas pozicionirali kao lidere na telekomunikacionom tržištu u Crnoj Gori. Posebno je zadovoljstvo što smo potvrdili našu lidersku poziciju i ponovo dobili sertifikat »Best in test“  na osnovu nezavisnih P3 mjerenja, na kojima je Telekom mobilna mreža imala najbolji rezultat u data i govornim servisima. 

Nakon što smo završili implementaciju novog, najnaprednijeg IT sistema, uveli smo i novu liniju proizvoda – Magenta 1, naprednog, potpuno integrisanog servisa koji je zasnovan na inovacijama, kompetentnosti i jednostavnosti i koji našim korisnicima pruža više. Magenta 1 je ostvarila izvanredne rezultate i vrlo nas raduje što su naši korisnici prepoznali naša nastojanja da unaprijedimo usluge, kako bi im omogućili najbolje moguće iskustvo. 

Nastavili smo širenje 4G, kao i optičke mreže koja je sada dostupna u skoro 50 hiljada domaćinstava, sa tendecijom stalnog rasta.

Takođe smo nastavili i sa ulaganjima u društveno odgovorne projekte i jedan od naših najvećih uspjeha u ovom segmentu je Sea Hero igrica. Zajedno sa ostalim zemljama Dojče Telekom grupe, lansirali smo mobilnu igricu kako bi pomogli istraživanju demencije i dostigli smo sjajne rezultate. Veoma smo ponosni što su ljudi u Crnoj Gori veoma pozitivno reagovali na ovu inicijativu i što je Crna Gora bila druga zemlja po broju preuzimanja igrice.
Kako je naša strateška opredijeljenost da unaprijedimo korisničko iskustvo, uveli smo novu i unaprijeđenu Telekom ME aplikaciju, koja postavlja nove standarde u korisničkom iskustvu.  

Može se reći da je jedna od najnaprednijih aplikacija u telekomunikacionoj industriji u regionu, sa ciljem da ponudi superiornu uslugu našim korisnicima. 

Uvjeren sam da će sve ove inovacije, uz naše stalne napore da unaprijedimo korisničko iskustvo donijeti još mnogo uspješnih priča i dobre rezultate u našem budućem poslovanju'', saopštio je Rudiger Šulc, izvršni direktor Crnogorskog Telekoma.

Portal Analitika