Turizam

TO Budva: Turista je dužan da se prijavi u roku od 12 sati

S obzirom na to da je turistička sezona u punom jeku i da je poslednjih dana evidentan velilki priliv gostiju koji boravi u privatnom smještaju, Turistička organizacija opštine Budva još jednom želi da sve izdavaoce privatnog smještaja i turiste upozna sa procedurom prijavljivanja i plaćanja boravišne takse, u skladu sa Zakonom o strancima i Zakonom o boravišnoj taksi. Saopštenje, odnosno proceduru prijavljivanja, Portal Analitika objavljuje integralno.
TO Budva: Turista je dužan da se prijavi u roku od 12 sati
Portal AnalitikaIzvor

Prilikom ulaska u Crnu Goru svaki turista je dužan da se prijavi u roku od 12 sati. Prema Zakonu o strancima, čl.94, Davalac smještaja prijavu i odjavu boravka stranca dostavlja elektronski, a ako nema tehničkih mogućnosti za dostavljanje elektronskim putem, davalac smještaja prijavu i odjavu boravka može dostavljati preko turističke organizacije iz člana 95 ovog zakona ili na propisanom obrascu u pisanoj formi. Nepostojanje mogućnosti za dostavljanje prijave i odjave boravka stranca elektronskim putem utvrđuje policija o čemu davaocu smještaja izdaje potvrdu. Način podnošenja prijave i odjave boravka stranca propisuje Ministarstvo

Prijava boravka preko turističke organizacije u Budvi se vrši na 11 od ukupno 12 info-punktova TOB-a ( info-punkt na autobuskoj stanici je isključivo informativan), a istu vrši stanodavac. Samim postupkom prijave, tj. unošenjem u računar, podaci gostiju se nalaze u jedinstvenoj bazi podataka koja je dostupna i na svim graničnim prelazima.

Boravišna taksa za odrasla lica se plaća u najbližoj pošti ili banci i iznosi 1 euro po danu, dok djeca od 12 do 18 godina plaćaju pola iznosa ili 50 centi dnevno.

Prema Zakonu o boravišnoj taksi, član 3, boravišnu taksu ne plaćaju:

1) djeca do 12 godina starosti;

2) lica sa teškim čulnim i tjelesnim smetnjama (slijepi, gluvi, distrofičari i dr.);

3) lica upućena na banjska i klimatska liječenja, odnosno specijalizovanu rehabilitaciju od nadležne ljekarske komisije;

4) lica koja obavljaju sezonske poslove sa prijavljenim boravkom u turističkom mjestu;

5) lica koja neprekidno borave u objektu za smještaj duže od 30 dana;

6) učesnici školskih ekskurzija, odnosno učenici i studenti čiji boravak organizuju škole i fakulteti u okviru redovnih programa, održavanja sportskih i kulturnih manifestacija;

7) strani državljani koji su po međunarodnim konvencijama i sporazumima oslobođeni plaćanja taksa;

8) strani državljani koji organizovano, preko zvaničnih humanitarnih organizacija, dolaze radi pružanja humanitarne pomoći.

Lica iz stava 1 ovog člana ne plaćaju boravišnu taksu ako podnesu dokaz o ispunjavanju uslova utvrđenih u istom stavu (članska karta, potvrda škole, ljekara, ljekarski uput i dr.).

Opština može svojim propisom odrediti i druga lica koja su oslobođena od plaćanja boravišne takse.

Broj žiro računa Opštine Budva na koji se može uplatiti boravišna taksa je:

510 – 8173205 - 85

 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.