Društvo

Đukanović: Zaštita djece od nasilja na internetu da bude prioritet

Više od 90 odsto djece u Crnoj Gori koristi internet i u najvećem broju slučajeva doživljavaju vršnjačko nasilje, poručeno je na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj su premijer Milo Đukanović i šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks najavili početak nove kampanje Vlade i UNICEF-a protiv nasilja nad djecom.
Đukanović: Zaštita djece od nasilja na internetu da bude prioritet
Portal AnalitikaIzvor

Nova kampanja Vlade Crne Gore i UNICEF-a protiv nasilja nad djecom će u prvoj fazi, do kraja godine, biti fokusirana na nasilje na internetu, u skladu sa globalnom kampanjom UNICEF-a „Zaustavimo nasilje online“.

Premijer Đukanović je istakao da je cilj ove kampanje da podstakne mjenjanje stavova i promjeni ponašanje građana.

Istraživanje sprovedeno tokom maja i juna pokazalo je da u Crnoj Gori mlađe generacije ranije počinju da koriste internet u odnosu na stariju djecu, da djeca najčešće koriste internet za zabavu i druženje na društvenim mrežama, a najmanje za školske zadatke, kao i da u najvećem broju doživljavaju vršnjačko nasilje na internetu.

Premijer Milo Đukanović poručio je da im je cilj da svakom djetetu pruže digitalnu pismenost koja mu je neophodna za bezbjedan život u savremenom svijetu i stvore neophodne uslove za bezbjedno korišćenje interneta.

„Uslijed narastajućih izazova i novih tehnologija, danas u 21. vijeku, nasilje nad djecom i ekspolatacija djece dobijaju nove dimenzije. Online nasilje ne poznaje granice“, kazao je on na konferenciji povodom predstavljanja kampanje.

Prema njegovim riječima, seksualna eksploatacija i zlostavljanje djece na internetu, kao i vršnjačko nasilje na internetu, pojave su sa kojim se Crna Gora, kao i sve države na svijetu, stalno suočava.

„ Brojni su izazovi na putu osnaživanja inkluzivne i digitalne kulture i neophodno je da zaštita djece od nasilja na internetu bude jedan od prioriteta tekućih reformi obrazovnog sistema, sistema dječje i socijalne zaštite, pravosudnog i sistema unutrašnjih poslova“, kazao je premijer.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Bendžamin Perks, kazao je da u Crnoj Gori 91 odsto djece, starosti od devet do 17 godina, koristi internet, od kojih je većina, odnosno 87 odsto, na internetu svakodnevno.

Kako je rekao, čak 72 odsto djece ima svoj profil na nekoj društvenoj mreži, dok mnogi od njih svakome otkrivaju svoju adresu, naziv škole i ostale lične informacije.

„Trećina, odnosno 33 odsto, kaže da ne zna kako da promijeni pdoešavanja na internetu za upravljanje ličnim podacima, a više od trećine, 38 odsto djece, kaže da su doživjeli neprijatno iskustvo na internetu tokom prošle godine“, kazao je Perks.

Roditelji, dodao je, mogu značajno da doprinesu bezbjednosti djece u digitalnom svijetu, ali problem je što mnogi od njih ne znaju dovoljno o internetu da bi pomogli svojoj djeci. „Svaki peti roditelj nikada nije koristio internet. Samo 39 odsto roditelja i djece kažu da djeca razgovaraju sa roditeljima o tome šta da rade ako im se nešto uznemiravajuće desi na internetu“.

Direktor istraživanja Ipsosa, Svetlana Logar, je, predstavljajući rezultate, kazala da su djeca između 15 i 17 godina u prosjeku skoro četiri sata dnevno na internetu.

Istraživanje je pokazalo da djeca ubjedljivo najčešće koriste internet za zabavu i druženje na društvenim mrežama, a najmanje za školske zadatke.

Koordinatorka Istraživačkog centra za djecu i medije pri Univerzitetu Sapienca u Rimu, Ida Kortoni, rekla je da u Crnoj Gori djeca upotrebljavaju više pametne telefone nego tablete i laptopove.

Ona je kazala da je da je u Crnoj Gori dnevno korišćenje digitalnih uređaja kod kuće veće nego dnevno korišćenje tih uređaja u školi, a ti procenti su niži nego što je prosjek za sve zemlje Evrope.

 

Portal Analitika