Politika

URA: Transparentna Vlada ne krije da svoje funkcionere čašćava novim stanovima

''Da rad Vlade Crne Gore nije transparentan i da ona funkcioniše kao tajno društvo potvrđuje upravo istraživanje na koje se poziva rukovodilac te službe Srđan Kusovac. Po tom istraživanju, rađenom u drugoj polovini 2013. godine, Vlada i njena ministarstva su u oblasti budžetske (finansijske) transparentnosti imali uporedno najlošije rezultate'', navodi se u saopštenju građanskog pokreta URA.
URA: Transparentna Vlada ne krije da svoje funkcionere čašćava novim stanovima
Portal AnalitikaIzvor

Prema njihovim riječima osnovni zaključci tog istraživanja govore da od poželjnog stepena otvorenosti Vlada Crne Gore ispunjava samo 52.83% idikatora te da je Vlada CG, kako oni kažu, ostvarila bolji rezultat u dimenziji Otvorenost nego u interakciji sa akterima u društvu, to jeste, građanima.

''U oblasti Budžetska transparentnost Vlada Crne Gore nije zadovoljila niti jedan postavljeni indikator, a to znači da kabinet sadašnjeg premijera način trošenja novca građana pokušava da sakrije. Iz njima poznatih i debelih razloga. Eklatantni primjeri rasipništva, neodgovornosti i gramzivosti vladinih funkcionera su brojni, a nedavna dodjela stanova po privilegovanim uslovima najbolje oslikava ko i kako upravlja Crnom Gorom i novcem građana'', navodi se u saopštenju.

Prema njihvoim riječima Vlada je uoči izbora odlučila da podijeli svojim funkcionerima stanove koji se plaćaju svega 15.000 eura.

Ta transparentna Vlada je, neposredno uoči Sporazuma o slobodnim i fer izborima, odlučila da podijeli svojim funkcionerima, uključujući i poslanike vladajućih stranaka, po ko zna koji stan, koji oni plaćaju ukupno do 15.000 eura i još u ratama. Tako su građani, dok se bore da prežive i isplate svoje kredite, faktiččki kupili stanove Rafetu Husoviću, Mariji Vučinović, Sulju Mustafiću, Zoranu Pažinu... I, naravno, Srđanu Kusovcu. Ukupno blizu dva miliona eura su stanovi koštali, a kredita po povoljnim uslovima je dato preko 200.000 eura'', ističe se u saopštenju.

Oni na kraju upituju: ''Kad je već najtransparentnija u regionu zašto onda ova Vlada krije da za svoje funkcionere uzima novac koji treba da služi javnom dobru. Takvo potkradanje i ismijavanje građana je ta otvorena vlada, naravno, označila tajnom, pa na sajtu Vlade nema ni slova o dodjeli stanova'', zaključeno je u saopštenju građanskog pokreta URA.

Portal Analitika