Abiznis

Zeleno svijetlo Odbora za ekonomiju ugovoru sa A2A

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet dao je zeleno svijetlo akcionarskom ugovoru između države i kompanije A2A.
Zeleno svijetlo Odbora za ekonomiju ugovoru sa A2A
Portal AnalitikaIzvor

Protiv su glasali poslanici Fronta Radojica Živković i Nebojša Medojević, a uzdržan je bio Aleksandar Damjanović iz SNP-a.

''Protiv ugovora sam jer smatram da ova Vlada koja je dogovarala uslove nema legitimitet za to'', poručio je Medojević.

Obrazlažući prijedlog odluke o prihvatanju akcionarskog ugovora, potpredsjednik Vlade Vujica Lazović istakao je da su pregovori trajali malo duže zato što im je stalo do italijanskog partnera koji je najveći investitor u Crnoj Gori u posljednjih 10 godina.

''Pregovarali smo dugo, s obzirom na različite pozicije ugovor je produžavan četiri puta. Krenuli smo od značajno udaljenih pozicija po pitanju dva suštinska pitanja, gradnje bloka II TE i izlazne opcije. Vladi je blok II TE Pljevlja prioritet'', poručio je Lazović.

Ističe da je, sa druge strane, A2A željela da u slučaju nastavka saradnje umanji izloženost kompanije rizicima koji su van uticaja ugovornih strana. A2A je insistirala na definisanju put opcije.

Lazović je ponovio da su osnvne stavke ugovora i najbitnije: gradnja bloka II, A2A će dobiti pravo na upravljanje za šta istovremeno mora preuzeti odgovornost, obje strane će se odreći arbitraze, u slučaju nastanka nekih okolnosti koje utiču na realizaciju novog ugovora ili isteka ugovora, vrijednost izlazne opcije po kojoj Vlada preuzima sve akcije koje  ima u EPCG je  250 miliona u 7 godišnjih rata.

Ono u čemu je ugovor poboljšan, kaže Lazović, je što A2A može da predlaže menadžere i njihovo naimenovanje moguće je jedino ako ta personalna rješenja kompanija dogovori sa Vladom.

Taj zajednički menadžment je određeni vid kontrole, ocijenio je Lazović. (Antena M)

Portal Analitika