Abiznis

CEAC izgubio arbitražu potiv Crne Gore, mora da snosi i troškove suđenja

Investicioni arbitražni postupak između CEAC Holdings Limited i Crne Gore je okončan juče, 26. jula 2016. godine, tako što se postupajući arbitražni tribunal oglasio nenadležnim da odlučuje o ovom sporu.
CEAC izgubio arbitražu potiv Crne Gore, mora da snosi i troškove suđenja
Portal AnalitikaIzvor

Arbitražni tribunal Međunarodnnog centra za rješavanje investicionih sporova (ICSID) u Parizu, Francuska, je u dijelu postupka posvećenom isključivo razmatranju pitanja nadležnosti, ustanovio da CEAC ne posjeduje sjedište na teritoriji Kipra, te samim tim ne predstavlja stranog investitora u skladu sa uslovima primjenljivog međunarodnog sporazuma o zaštiti stranih investicija, a koje svojstvo bi CEAC obavezno morao imati kako bi bio ovlašćen da pokrene ovu vrstu arbitražnog postupka protiv Crne Gore.

Dodatno, imajući u vidu sve okolnosti slučaja i činjenicu da je CEAC pokrenuo postupak u kome nije mogao da dokaže ni da posjeduje odgovarajuće kvalifikacije, arbitražni tribunal je odlučio da troškove arbitražnog postupka i pravnog zastupanja u iznosu oko EUR 900,000 u potpunosti ima da snosi CEAC, uključujući i to da je CEAC dužan da nadoknadi Crnoj Gori troškove koje je ona već snosila u vezi sa ovim postupkom.

CEAC je ovaj arbitražni postupak pokrenuo marta 2014. godine na osnovu bilateralnog sporazuma o zaštiti stranih ulaganja između Kipra i Crne Gore. CEAC je tvrdio da je Crna Gora prekršila više obaveza sadržanih u tom sporazumu i, iako nije najavio tačnu vrijednost spora, CEAC je u stručnoj javnosti najavljivao da će zahtijevati naknadu štete u iznosu od preko 600 miliona eura.

Crna Gora je prvo u okviru posebne procedure za rješavanje preliminarnih prigovora osporila pravo CEAC-a da pokrene ovaj arbitražni postupak uslijed nedostatka svojstva stranog investitora koje se zahtjeva pomenutim bilateralnim sporazumom. Nakon ove procedure, arbitražni tribunal je odlučio da se fokusira isključivo na pitanje kvalifikacije CEAC-a kao stranog investitora i zatražio izvođenje daljih dokaza.

Nakon tako sprovedenog postupka, a uvjerivši se u nedostatke CEAC-ovih tvrdnji i priloženih dokaza i u potpunosti poklonivši vjeru svjedocima i vještacima predloženim od strane Crne Gore, arbitražni tribunal je odlučio da u potpunosti usvoji zahtjev Crne Gore i oglasi se nenadležnim.

Arbitražni tribunal činili su predsjedavajući Bernard Hanotiau, i ko-arbitri Brigitte Stern i William Park.

Tužioca je u ovom postupku zastupala advokatska kancelarija King&Spalding iz Londona, dok su Crnu Goru zastupali Christoph Lindinger i Slaven Moravčević, partneri Schonherr-a.

Podsjećamo da je u maju ove godine, Međunarodni centar za rješavanje međunarodnih sporova u Parizu odlučio takođe u korist Crne Gore u vezi sa arbitražnim postupkom koji su pokrenuli MNSS i Recupero, bivši vlasnici Željezare Nikšić, tražeći naknadu štete od preko 100 miliona eura, navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomije Crne Gore.

 

Portal Analitika