Abiznis

Uskoro četiri leta na liniji Izrael-Crna Gora, očekuje se 20.000 turista iz te zemlje

Prvi rezultati nakon uspostavljanja direktne linije sa Crnom Gorom više su nego ohrabrujući, a plan je da uskoro sa dva pređemo na četiri leta nedjeljno, kazao je direktor izraelske avio-kompanije ISRAEIR Uri Sirki na svečanosti povodom desetogodišnjice obnove nezavisnosti i uspostavljanja diplomatskih odnosa između Crne Gore i Izraela, a kojoj je prisustvovao i glavni politički savjetnik predsjednika Vlade Milan Roćen.
Uskoro četiri leta na liniji Izrael-Crna Gora, očekuje se 20.000 turista iz te zemlje
Portal AnalitikaIzvor

Na prijemu je rečeno da se očekuje da će samo ovom linijom Crnu Goru posjetiti više od dvadeset hiljada turista iz Izraela ove godine.

Prijem i izložba fotografija s motivima iz Crne Gore čuvenog jerusalimskog fotografa Šarona Gabaija organizovani su u prestižnom Domu umjetnosti.

"Prisustvovali su brojni gosti među kojima predstavnici MIP Izraela, gradske uprave Jerusalima, rukovodstvo avio-kompanije ISRAEIR, koja od aprila organizuje direktne letove između Tel Aviva i Podgorice i Tivta, kao i predstavnici diplomatskog kora, te kulturnog i javnog života Izraela", saopšteno je iz Vlade.

Milan Roćen je domaćinima prenio pozdrave premijera Mila Đukanovića i izrazio zahvalnost počasnom konzulu Nimrodu Rinotu na doprinosu jačanju bilateralnih veza dvije zemlje, kao i za organizaciju ovog događaja u čast crnogorskog jubileja i prve decenije uspostavljanja diplomatskih odnosa.

"Naglasio je da zajedno možemo biti ponosni na sve što smo ostvarili na bilateralnom planu tokom minule decenije. On je podsjetio da je još prije sedam godina uveden bezvizni režim između Izraela i Crne Gore, u kojoj je formirana prva jevrejska zajednica, otvorena prva jevrejska biblioteka, kao i prva sinagoga, i da je judaizam postao jedna od zvaničnih religija u Crnoj Gori", stoji u saopštenju Vlade.

Takođe je izrazio zadovoljstvo što je Crna Gora sa Izraelom, SAD i Kanadom bila ko-sponzor kultne izložbe "Ljudi, knjiga, zemlja – 3500 godina veze jevrejskog naroda sa Svetom zemljom" koja je organizovana u Parizu prije dvije godine, a početkom ove godine i u Crnoj Gori.

Ističući značaj saradnje u oblasti turizma, Roćen je rekao da gotovo da nema nijedne oblasti gdje nijesu uspostavljeni kontakti i izraženo interesovanje za saradnju u zajedničkom interesu.

"Podsjećajući na izjavu Ćezare Tondini de Kvarengija iz 19. vijeka da su Crnogorci svoju istoriju pisali krvlju, dok su drugi narodi to radili perom, i da nijesu stizali ni da dožive da pročitaju šta drugi pišu o njima, a kamoli da sami pišu o sebi, Roćen je rekao da današnje generacije u Crnoj Gori pišu svoju istoriju perom, da su olovkom na demokratskom referendumu obnovili svoju državu, koja je na pragu NATO, u poodmaklom pregovaračkom procesu sa EU i u odličnim odnosima sa svim svojim susjedima", navedeno je u saopštenju Vlade.

Roćen je stavio akcenat na budućnost crnogorsko-izraelskih odnosa, naglašavajući da živimo u digitalno doba i da je Izrael lider u svijetu u IT-tehnologijama.

To nam dodatno pruža šansu da se bolje povezujemo i upoznamo jedni druge.

O značaju jubileja i prijateljstvu između dvije zemlje, kao i o perspektivama daljeg razvoja, pored Sirkija i Roćena, govorili su počasni konzul Nimrod Rinot, šef Odsjeka za Balkan u MIP Izraela Dan Orian, zamjenik gradonačelnika Jerusalima Ofer Berkovič, direktor galerije Isak Vejs i umjetnički fotograf Šaron Gabaji.

"Zajednički imenitelj svih poruka je da je Crna Gora za deset godina napravila krupne korake u svom demokratskom i ekonomskom razvoju i progres u evropskim i evro-atlanskim integracijama, i da je istovremeno izgradila čvrsto prijateljstvo sa državom Izrael, što je prava preporuka za jačanje saradnje u svim oblastima, u obostranom interesu. Crna Gora je mala zemlja, sa velikom istorijom, i prijatelj Izraela", poručio je Nimrod Rinot, ističući da mu je čast što je njen počasni konzul.

Izvor: Dnevne novine

Portal Analitika