Abiznis

Novi slučajevi goveda oboljelih od bolesti kvrgave kože

Specijalistička veterinarska labaratorija danas je potvrdila još pet slučajeva bolesti kvrgave kože goveda. Dva su na teritoriji opštine Bijelo Polje, dva na teritoriji opštine Mojkovac, jedno na teritoriji opštine Berane. Prethodnih dana potvrđena su dva slučaja, u Gusinju i Bijelom Polju - saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.
Novi slučajevi goveda oboljelih od bolesti kvrgave kože
Portal AnalitikaIzvor

Uprava za bezbjednost hrane, vetrinu i fitosanitarne poslove Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja zajedno sa veterinarskim ispektorima, Specijalističkom veterinarskom labaratorijom i veterinarima na terenu sprovodi sve mjere koje su propisane zakonom. Svih sedam oboljelih goveda su ili će biti usmrćena i neškodljivo uklonjena, izvršiće se dezinfekcija zaraženih gazdinastava i preduzeti sve druge zakonom propisane mjere. Dodatno, utvrđene su granice zaraženih i ugroženih područja na kojima se takođe sprovode propisane mjere.

Danas je veterinarskim ambulantama distribuiran Informativni letak. Veterinarske ambulante će letke dostavljati držaocima goveda na terenu.

Do kraja sedmice očekuje se isporuka 25.000 doza vakcina koje su donacija Evropske komisije. Tim vakcinama će se, prema usvojenom Programu vakcinacije, prvo vakcinisati goveda u zaraženim i ugroženim područjima, a nakon toga u pograničnim područjima prema Srbiji, Kosovu i Albaniji.

Nakon nabavke nedostajućih 70.000 vakcina, vakcinisaće se sva preostala goveda u Crnoj Gori.

Apelujemo na držaoce životinja da se pridržavaju uputstava veterinara i da odmah prijave sumnju na bolest goveda nadležnoj veterinarskoj ambulanti. 

Portal Analitika