Svijet

Palestinci najavili tužbu protiv Velike Britanije zbog 100 godina stare deklaracije

Palestinski ministar spoljnih poslova Rijad Al-Malki najavio je da će Palestinska uprava tužiti Veliku Britaniju zbog Deklaracije Balfur iz 1917. i njene podrške jevrejskoj domovini u Svetoj zemlji.
Palestinci najavili tužbu protiv Velike Britanije zbog 100 godina stare deklaracije
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Govoreći u ime palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa na konferenciji Arapske lige u Nuakšotu, glavnom gradu Mauritanije, Al-Malki je rekao da što se Palestinske uprave tiče deklaracijom koju je objavila britanska imperija 1917. godine "dato je ono što nije bilo njihovo onima kojima ne pripada", prenijeli su danas izraelski mediji.

Deklaracija Balfur je pismo ministra spoljnih poslova lorda Artura Džejmsa Balfura kojim se proglašava da je britanska vlada za "formiranje u Palestini nacionalnog doma jevrejskog naroda".

To je bilo prvo zvanično priznanje velike svjetske sile nastojanja cionista, navode izraelski mediji. Malki je najavio da će tužba biti podnijeta međunarodnom sudu, ali nije ulazio u detalje, prenijela je agencija AP.

Ta vizija buduće države Izrael podstakla je talase jevrejskog useljavanja u Palestinu pod britanskim mandatom. Izrael je proglasio nezavisnost 1948. godine nakon isteka tog mandata, što je izazvalo rat sa arapskim susjedima.

Palestinski ministar je rekao da je deklaracija na kraju dovela do nakbe, katastrofe, kako Palestinci zovu stvaranje Izraela, jer su stotine hiljada Palestinaca pobjegle iz svojih domova, ili su iz njih istjerane.

On je zamolio za pomoć učesnica skupa u Mauritaniji da pomognu Palestincima u nastojanjima da podnesu tužbu.

"Povodom dolaska te bolne godišnjice, prolaska oko 100 godina od istorijskog masakra naše zemlje i sudbine našeg naroda i nastavka te katastrofe bez rješenja pozivam generalni sekretarijat Arapske lige da nas podrži u pripremi tužbe protiv britanske vlade za izdavanje deklaracije Balfur", rekao je palestinski ministar.

Portal Analitika