Abiznis

Radni tim: Blok II TE Pljevlja je strateški interes Crne Gore

Radni tim za implementaciju projekta Bloka II Termoelektrane Pljevlja još jednom ponavlja da su svakodnevna izlaganja NVO MANS, kao i današnja, prije svega nejasna i konfuzna u cilju da se informiše javnost pogrešno uprkos činjenici da su sva potrebna dokumenta transparentna i već objavljena, navodi se u reagovanju radnog tima za implementaciju projekta Blok II TE "Pljevlja".
Radni tim: Blok II TE Pljevlja je strateški interes Crne Gore
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Oni su reagovali na današne saopštene MANS-a u kojem se navodi da će cijena struje za građane iz nove termoelektrane u Pljevljima značajno zavisiti od toga u kojoj mjeri će crnogorska Vlada moći da se odupre nastojanjima vlasnika Rudnika uglja da po što skupljoj cijeni prodaju ugalj.

U saopštenju se navodi da je projekat Blok II, u energetici, strateški interes Crne Gore i njenih građana čime se obezbjeđuje elektroenergetska nezavisnost države, eliminacija aktuelnog deficita električne energije te poboljšanje sigurnosti snabdijevanja svih potrošača. "Dakle, nikog drugog do države u cilju  poboljšanja stabilnosti i održivosti elektroenergetskog sistema."

"Ponovljene manipulacije od strane MANS-a da će cijena struje za građane zavisti od gradnje odnosno nove termoelektrane u Pljevljima su ponavljamo, netačne  i apsolutno neosnovane tvrdnje. Radi objektivnog informisanja javnosti ponavljmao da se projekcije, koje se pominju u preliminarnoj Studiji, odnose na kretanje cijena električne energije, uglja i nafte u narednih više desetina godina na tržištu električne energije a dio tog tržišta je i Crna Gora. Dakle projekciju je uradila renomirana konsultantska-inženjerska kompanija Pöyry i takva projekcija ne zavisi da li će se raditi ili ne Blok II. Sa druge strane, pominjanje zarade tj. marže kako nazivaju stručnajci iz MANS-a, a navedene u preliminarnoj Studiji izvodljivosti renomirane kompanije Delloite,  još je samo jedno ekspertsko razmišljanje znalaca iz MANS-a na način da treba investirati i biti dio projekta ali ne kalkulisati zaradu u skladu sa međunarodnim standardima?!", navodi se u reagovanju.

Dodaju da se u Fichtnerovoj preliminarnoj Studiji izvodljivosti navodi da Rudnik uglja mora napraviti racionalizaciju troška zarada ili smanjiti broj radnika u cilju rentabilnog dugoročnog poslovanja i to bez obzira na projekat Bloka II.

Dakle, poredeći Rudnik Pljevlja sa rudnicima slične veličine predlaže se optimalan broj zaposlenih - navodi Fichtner i toga su svjesni i akcionari te Kompanije. Dakle, tačno je da će tokom izgradnje Bloka II doći do značajnog povećanja zaposlenosti a sa druge strane Drugi blok će omogućiti da se mnogo manje traži smanjenje broja zaposlenih nego ako ostane samo Blok I. Šta je alternativa s obzirom na budućnost Bloka I i Rudnika sa oko 2 hiljade radnika ako ne bude Bloka II jer bez termoelektrane znamo da Rudnik nema perspektivu. Na kraju da istaknemo još jednom, što se tiče preliminarne Studije kako na ponuđenu cijenu Radnog Tima  tako i na cijenu kompanije Škoda, Projekat je  ISPLATIV. Isplativ je i u varijantama svih mogućih scenarija izgradnje Bloka II uključujući i konzervativniji pristup i najnepovoljnije varijante. Sva javnost, stručna i laička, u to se mogu uvjeriti jer je ona transparentna i javna, tako da MANS-ovi stručnjaci nemaju problema sa Vladom ili EPCG već sa stučnjacima respektabilnih evropskih kompanija Deloitte, Fichtner i Pöyry", zaključeno je u reagovanju.

Portal Analitika