Društvo

Saradnju NVO i Skupštine urediti Poslovnikom

Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO), Centar za građansko obrazovanje (CGO), i Institut Alternativa (IA) neće potpisati predloženi sporazum o saradnji sa Skupštinom Crne Gore, koji je potekao kao inicijativa od strane predsjednika Skupstine, Darka Pajovića.
Saradnju NVO i Skupštine urediti Poslovnikom
Portal AnalitikaIzvor

Te NVO su, u zajedničkom saopštenju, navele da neće potpisati sporazum o saradnji NVO sektora sa Skupštinom koji je inicirao predsjednik parlamenta, Darko Pajović.

CRNVO-a, CGO-a i IA smatraju da sporazum, kao pravno neobavezujući akt, ne predstavlja osnov na kojem se dalja saradnja dva sektora treba temeljiti. 

Kako smatraju u tim NVO, takav opšti sporazum imao je smisao prije nekoliko godina, kada je trebalo pokazati postojanje dobre volje za saradnjom Skupštine i NVO, kao i otvaranje zakonodavnog tijela prema civilnom drustvu. 

Iz CRNVO-a, CGO-a i IA kazali su da učincima tog sporazuma nijedna strana nije mogla biti posebno zadovoljna, jer su efekti njegove realizacije ostali ograničeni.

''Ali je taj prvi korak u uspostavljanju institucionalnog odnosa Skupštine i NVO sektora njime napravljen“, dodali su iz tih NVO.

U zajedničkom saopštenju CRNVO-a, CGO i IA navodi se da vjeruju da je, kako je u prethodnih nekoliko godina došlo do pomaka u stvaranju pravnog okvira za saradnju NVO i Vlade, NVO i lokalnih samouprava, i Skupština Crne Gore spremna za snažniji institucionalni iskorak u istom smjeru. 

„Stoga je sporazum danas, u ovim okvirima, prevaziđen model i predlažemo da se saradnja Skupštine i NVO dalje sistemski riješi kroz intervencije na Poslovnik Skupštine Crne Gore“, poručuje se u saopštenju.

Ocjenjuje se da se u Crnoj Gori, nažalost, teško primjenjuju i zakoni. 

''Logično, imamo opravdanu bojazan da bi sporazum opšteg karaktera, bez bilo kakve obavezujuće norme kakav se predlaže, bio još jedan od «pokaznih» dokumenata Skupštine za različite izvještaje i adrese, a da to ne bi vodilo suštinskim promjenama u saradnji sa NVO sektorom“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su CRNVO, CGO i IA do sada direktno osjetile posljedice pravno neutemeljenih odluka radnih tijela Skupštine, posebno u procesima izbora i imenovanja, kao i nezainteresovanost poslanika i predsjednika da se te odluke isprave. 

To ih, kako su kazali, još više drži u uvjerenju da se dobra volja za saradnjom sa NVO, ukoliko ona uopšte postoji, mora pretočiti u mnogo konkretniji oblik od sporazuma o saradnji.

CRNVO, CGO i IA imaju prijedloge u pravcu izmjena i dopuna Poslovnika Skupštine Crne Gore. 

''Ukoliko sugestija za formalizovanjem saradnje na ovaj način bude prihvaćena, bićemo spremni da doprinesemo kroz prijedlog izmjena Poslovnika i da na takvim osnovama kvalitativno unaprijeđujemo odnose Skupštine i NVO sektora“, kazali su iz tih NVO.

Portal Analitika