Ostalo

RAKOČEVIĆ: Najvažniji rezultat u karijeri

Atletičarka Kristina Rakočević rekla je da je osvajanje titule juniorskog prvaka svijeta u bacanju diska najvažniji rezultat u njenoj karijeri.
RAKOČEVIĆ: Najvažniji rezultat u karijeri
Portal AnalitikaIzvor

Rakočević je osvojila zlatnu medalju u bacanju diska na juniorskom prvenstvu svijeta u poljskom Bidgošću, bacivši disk 56 metara i 36 centimetara. 

"Ovo odličje mi je najdraže. Nadam se da ću nastaviti sa ovakvim rezultatima u juniorskoj i seniorskoj konkureniciji", kazala je Rakočević na konferenciji za novinare. 

On je rekla da je osvajanje tri medalje na šampionatima planete za juniore sjajan rezultat. 

Na pitanje kakvi joj uslovi trebaju, Rakočević je odgovorila da je najbitnije da može da trenira u svako doba godine. 

"U Mojkovcu zimi nemamo uslove, kada padaju kiša i snijeg ne možemo da treniramo. Treba još puno stvari da se poboljšaju, ali to je najbitnije", kazala je Rakočević.

Na konstataciju da je imala ponudu da nastavi na koledžu i da je odbila, Rakočević je rekla da nije promijenila mišljenje. 

"Imam tim koji me podržava u svim trenucima, kada je teško, a vidjeli ste i juče, kada je dobro. Ne razmišljam o koledžu, samo se nadam da će mi država obezbijediti uslove", rekla je Rakočević.

On je kazala da je ova sezona završena i da je naredne očekuje Evropsko prvenstvo za junire u Italiji, Svjetsko prvenstvo za junire, balkanski šampionati i Svjetsko prvenstvo za seniore. 

"Norma za Evropsko prvenstvo je 60 metara", navela je crnogorska ateletičarka.

Predsjednik Atleskog saveza Crna Gora Milorad Vuletić rekao je ovo najuspješnija sezona u istoriji crnogorske atletike i da to potvrđuju rezultati. 

"Počelo je ostvarenjem olmpijske norme maratonke Slađane Perunović, zatim mediteranskom medaljom Tomaša Đurovića, zlatnom medaljom na prvenstvu Balkana desetobojca Darka Pešića, pet ostvarenih normi za Evropsko prvenstvo u Amsterdamu, gdje je trebalo da učestvuje i Kristina", naveo je Vuletić.

On je kazao i da je Danijel Furtula je sa rezultatom 63,40 metara bio blizu olimpijske norme i da je sigurno ostvario da ga nijesu omele povrede, ali i da je na kraju dobio vajld kard za Rio. 

"Onda dolazi ono najsjajnije, naša zlatna Kristina Rakočević. Trend rasta odličnih rezultata potvrdila je Marija Vuković skočivši za naše okvire velikih 195 centimetara, dva više od olimpijske norme. Nažalost, zakasnila je nedjelju dana, ali je izborila normu za sledeće Svjetsko prvenstvo za sledeću sezonu", naveo je Vuletić.

On smatra da su ti rezultati dovoljan pokazatelj svima, pogotovo državi i Glavnom gradu da se mora uraditi mnogi više, prije svega da konačno Podgorica dobije atletski stadion, da sportisti i mlađi atletičari imaju adekvatne uslove da se bave atletikom. 

"Pokazali smo da možemo, da imamo potencijal. Imamo podršku Uprave za sport, COK-a. Da napomenem da je 100 zemalja učestvovalo na Svjetskom prvenstvu, a zahvljujući Kristini, profesoru Marku Ristiću i Danilu Ristiću, Crna Gora se kotirala kao 13 zemlja na tabeli medalja", ukazao je Vuletić.

Govoreći o uslovima za rad i stadionu, Vuletić je kazao da je Podgorica univerzitetski centar, gdje se omladinci koji se bave sportom upisuju na fakultet. 

"Da li imamo u Podgorici elementarne uslove – nemamo. Zato postiji realna bojazan da će poslije odličnih rezultata sportisti i treneri imati turbulencije u radu. To je jeftina investicija", rekao je Vuletić.

On je kazao da je za poslednje dvije godine u Srbiji uloženo u izgradnju sala, svim pratećim objektima, rekvizitima- dva miliona EUR. 

"Ne mogu da shvatim da mi u Podgorici, gdje imamo infrastrukturu u kasarni Masline, radove ne možemo privesti kraju. Pet godina se mučimo, pokušavamo da završimo priču o izgradnji stadiona, čak na kongresima Evropske i Svjetske atletske federacije tražili smo da se umiješaju", naveo je Vuletić.

On je rekao da je Svjetska atletska federacija obećala 500 hiljada EUR za presvlačenje atletske staze, Balkanska federacija novac za rekvizite. 

"Potrebno je da državni odnosno gradski organi odrede lokaciju, država da uloži pola do milion eura i to je to. Nadam se da ćemo ovaj problem brzo riješiti", kazao je Vuletić.

Šef stručnog štaba Marko Ristić rekao je da se naporan rad konačno isplatio. 

"Nijesmo žurili, bojali smo se da će ako ranije dostignemo maksimum doći do neminovnog pada. Iskoristili smo priliku, osvojili što smo osvojili. Mislim da ćemo postizati dobre rezultate i u buduće", kazao je Marko Ristić.

Trener Danilo Ristić naveo je da je Rakočević u aprilu bacila 58 metara, što je i dalje vodeći rezultat u juniorskoj konkurenciji ove godine. 

"Pošto je to bilo prerano odlučili smo da oborimo formu kako bismo dostigli vrhunac na Svjetskom prvenstvu, što se i desilo. Kristina je u kvalifikacijama bila peta. Australijanka Vilijam je iz drugog plana ostvarila lični rekord i neplanirano stigla do srebra", kazao je Danilo Ristić.

On je rekao da su se plašili Moldavke i Amerikanke koje su bile u odličnoj formi prije šampionata. "Kristina se za razliku od njih odlično privikla na nova pravila, gdje nema šest serija već tri, dok šest prvoplasiranih ima i četvrti pokušaj", naveo je Danilo Ristić. 

Prema njegovim riječima, dalji rezultati zavisiće od uslova. "Ovo do sada je bilo na mišiće, ili što naš narod kaže na „o ruk“. Rezultati kod seniora zavise umnogome od uslova kakve će imati", poručio je Danilo Ristić.

MINA

Portal Analitika