Društvo

Kampanja Vlade i UNICEF-a: Zaustavimo online nasilje

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović i šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks najaviće sjutra početak nove kampanje Vlade Crne Gore i UNICEF-a protiv nasilja nad djecom.
Kampanja Vlade i UNICEF-a: Zaustavimo online nasilje
Portal AnalitikaIzvor

Kampanja će se u prvoj fazi, do kraja 2016, fokusirati na nasilje na internetu, u skladu sa globalnom kampanjom UNICEF-a „Zaustavimo nasilje online“.Tim povodom će, na pres konferenciji, prof. dr Svetlana Logar, direktor istraživanja Ipsosa, i prof. dr Ida Kortoni, koordinatorka Istraživačkog centra za djecu i medije pri Univerzitetu Sapienca u Rimu, Italiji, predstaviti ključne nalaze istraživanja o internet iskustvima djece i roditelja u Crnoj Gori.

Istraživanje je sprovedeno tokom maja i juna 2016. po metodologiji koju su razvili Londonska škola ekonomije i političkih nauka i  UNICEF-ova kancelarija za istraživanja – Inoćenti. Ova se metodologija koristi za sve zemlje članice globalne istraživačke mreže o djeci i internetu „Global Kids Online“ (www.globalkidsonline.net) koja ima za cilj stvaranje međunarodne baze podataka. Ovi podaci treba da posluže kao osnova za razvijanje međunarodnih i nacionalnih politika i incijativa za stvaranje bezbjednog i inkluzivnog digitalnog društva.

Istraživanje je, između ostalog, pokazalo da u Crnoj Gori 91 odsto djece starosti 9-17 godina i 80 odsto njihovih roditelja koriste internet.

Mlađe generacije ranije počinju da koriste internet u odnosu na stariju djecu: više od polovine djece starosti 9-11 godina, njih 55 odsto, počelo je internet da koristi sa 6-8 godina, dok je u tim godinama to isto radilo tek svako 13. dijete (osam odsto) koje sada ima 15-17 godina.

Djeca najčešće koriste internet za zabavu i druženje na društvenim mrežama, a najmanje za školske zadatke.

Tako djeca u najvećem broju doživljavaju vršnjačko nasilje na internetu, dok svako drugo dijete (45 odsto) se na internetu ne osjeća bezbjedno, a većina (68 odsto) kaže da zna o internetu više od svojih roditelja.

Istraživanje je pokazalo da svako drugo dijete (53 odsto) kaže da nikad ne koristi internet u školi, a samo dva odsto se, kad im se nešto neprijatno desi na internetu, za pomoć obraća nastavnicima.

Tek svaki peti roditelj (19 odsto) navodi da informacije i savjete u vezi sa aktivnostima djece na internetu dobija u školi, a svaki drugi (52 odsto) kaže da bi volio da te savjete dobija upravo u školi svog djeteta.

„Ovi podaci nas podsjećaju da kao društvo imamo odgovornost da učimo djecu da bezbjedno koriste internet. Izazivanje panike po pitanju bezbjednosti djece na internetu neće ih zaštititi niti učiniti društvo bezbjednijim. Budući da mogućnosti i rizici koje internet sa sobom nosi idu ruku pod ruku, cilj našeg društva treba da bude da se izvuče maksimalna korist, a istovremeno na minimum smanji šteta i rizici od korišćenja interneta. Na taj način, pomoći ćemo djeci da odrastu u aktivne, ali i odgovorne, digitalne građane“, govori Perks.

Istraživanje jasno ukazuje na potrebu da se škola aktivnije uključi u proces izgradje inkluzivnog, digitalnog društva kroz podizanje svijesti i digitalne pismenosti djece, roditelja i nastavnika. Aktivnosti kampanje Zaustavimo nasilje onlajn doprinijeće tom cilju, kao i otvoriti javnu debatu o najboljim načinima da se kroz tekuće reforme omogući svakom djetetu da nauči da bezbjedno i odgovorno koristi internet i aktivno učestvuje u digitalnom društvu 21. vijeka.

 Crnogorska kampanja dio je istoimene globalne kampanje UNICEF-a, a sprovodi se u okviru globalne inicijative We Protect, pokrenute od strane Vlade Velike Britanije kako bi se kroz UNICEF-ove programe u 17 zemalja adresirao problem seksualne eskploatacije djece preko interneta.

 

Portal Analitika