Politika

Vujanović primio akreditive ambasadora Švedske, Njemačke i Kosova

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Njemačke, Švedske i Kosova.
Vujanović primio akreditive ambasadora Švedske, Njemačke i Kosova
Portal AnalitikaIzvor

Novoimenovani ambasadori Njemačke, Hans Ginter Valter Matern i Kosova, Skender Durmišija će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na rezidentnoj osnovi, dok će ambasador Švedske, Jan Lundin obavljati na nerezidentnoj.

Vujanović je, u razgovoru sa Maternom, iskazao poštovanje za podršku Njemačke evropskim i evroatlanskim integracijama Crne Gore. 

„Naglasio je važnost što skorije ratifikacije pristupnog protokola za članstvo u NATO-u kao i odlučnost Crne Gore za maksimalnu posvećenost pristupnim pregovorima za EU“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je Vujanović istakao važnost podrške Njemačke u brojnim projektima, uz očekivanje da će se ona biti nastavljena posebno u sferi ekonomije i infrastrukturnih projekata.

Matern je, kako se navodi, saopštio visoku zainteresovanost Njemačke za dobru dinamiku integracionih procesa Crne Gore i spremnost da se najenposrednije uključi u njeno očuvanje i ubrzanje. 

„Konstatovao je da dosadašnja bliska bilateralna saradnja obavezuje na njen nastavak i unapređenje, posebno u sferi ekonomije, pri čemu je iskazao punu spremnost da tu saradnju afirmiše i podstakne“, precizira se u saopštenju.

Vujanović je, u razgovoru sa Lundinom, iskazao poštovanje za podršku Švedske evropskim integracijama Crne Gore, konstatujući da će Crna Gora pristupne pregovore za članstvo u Evropskoj uniji (EU) nastaviti sa maksimalnom posvećenošću i odgovornošću. 

„Izrazio je zadovoljstvo bilateralnim odnosima uz posebno vrednovanje do sada održanih biznis foruma koji su prestavili mogućnosti privredne saradnje ohrabrujući njeno inteziviranje“, saopšteno je iz Vujanovićevog kabineta. 

On je, kako se navodi, ocijenio da diplomatska misija novoimenovanog ambasadora treba posebno da se fokusira na ekonomsku saradnju uz očekivanje njenog daljeg unapređenja.

Lundin je saopštio da je Crna Gora pokazala odgovoran odnos u pristupanju EU u čemu će imati dalju podršku i pomoć Švedske.

„Naglasio je da postoje brojni resursi koji omogućavaju proširenje naše saradnje pri čemu je njegovo opredjeljenje da što češćim prisustvom u Crnoj Gori tu saradnuju maksimalno podstakne“, dodaje se u saopštenju.

Vujanović je, u razgovoru sa Durmišijem, konstatovao da je neophodno proširiti ugovornu bazu za ostvarenje bolje saradnje dvije države. 

„U tom smislu od posebne važnosti su sporazumi o ekonomskoj saradnji, a u okviru nje sporazumi u oblastima turizma i saobraćaja“, kazao je Vujanović.

On je dodao da je interes dvije države u korišćenju zajedničkih prostora saradnje, na dobro dvije ekonomije i građana. 

„U tom smislu je iskazao očekivanje da diplomatija afirmiše mogućnosti partnerstva i inicira aktivnosti kroz koje bi se ostvarila maksimalna državna i ekonomska saradnja“, kaže se u saopštenju.

Durmišij se, kako se navodi, saglasio da je neophodno ojačati ugovornu bazu dvije države i maksimalno iskoristiti prostor ekonomske saradnje.

Potencijali za tu saradnju su, ističe se, zajednička obaveza i šansa koju treba iskoristiti. (Mina)

Portal Analitika