Politika

Abazović: Upozoravamo DPS da se ne igra sa Sporazumom

Potpredsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, kazao je da će Demokratska partija socijalista (DPS) prekršiti Sporazum o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore ukoliko njeni poslanici ne glasaju za izmjene Zakona o medijima. To bi, prema njegovim riječima, bio uvod u rušenje Vlade izbornog povjerenja, koja je formirana prije nešto više od dva mjeseca.
Abazović: Upozoravamo DPS da se ne igra sa Sporazumom
Portal AnalitikaIzvor

„Imamo najave da su oni spremni i da oko nekih drugih tema prekrše Sporazum, prvenstveno mislim na slučajeve Elektroprivrede i Buljarice. Ne bi me čudilo da nastave sa svojom praksom: potpišu jedno, a rade drugo. Sigurno se neće šaliti sa nama. Upozoravam ih da to ne rade, jer to nije predmet dogovora. Na taj način će izigrati i međunarodnu zajednicu i domaću javnost. Još jednom ih pozivam da ne izbjegavaju sjednicu Odbora za politički sistem i da dođu i saopšte sve primjedbe koje imaju, dostave napismeno amandmane i da u takvoj atmosferi rješavamo sve probleme. Niko se neće igrati sa Sporazumom, građanima, ali ni sa predlagačima zakona. Ako žele sve ovo da sruše, mislim da su na dobrom putu. Bojim se, ipak, da će oni na kraju izvući deblji kraj“, kazao je Abazović za Portal Analitika.

On je istakao da je kao jedan od predlagača pomenutih izmjena zakona spreman da prihvati primjedbe poslanika DPS-a i da ih u cilju unaprjeđenja zakona inkorporira u finalni tekst.

„Dobio sam od ljudi koji su dugo u novinarstvu neke amandmane, za koje mislim da su korisni i apsolutno prihvatljivi. U Skupštini sam juče kazao da ponuđeni predlog zakona nije idealan, kao što nije idealan nijedan zakon koji smo usvojili u protekle četiri godine. Prilikom njegove izrade služili smo se evropskom praksom. Korišteni su primjeri Evropskog suda za ljudska prava kada je u pitanju visina nadoknade za obeštećnje prilikom plasiranja neke pogrešne informacije. Ako neko ima bolje predloge - neka ih učini javnim da ih ubacimo u tekst. Ali, siguran sam da je ovakav predlog zakona veliki korak naprijed u odnosu na postojeće medijsko zakonodavstvo“, smatra Abazović.

Upitan koje će poteze preduzeti „trojkaSDP, Demos i URA ukoliko DPS ostane pri stavu da ne podrži predlog izmjena zakona, Abazović je odgovorio da će „reakcija biti adekvatna“.

„Oni nemaju problem sa nama, već sa Sporazumom. Ukoliko su u sve ovo ušli da bi se igrali i podsmijavali javnosti i međunarodnoj zajednici, mislim da će to njima prouzrokovati najveću štetu. Dobiće adekvatan odgovor ako budu rušili nešto što je predmet Sporazuma. Ako svoje argumente učine vidljivim – tu smo. Spremni smo da na taj način usavrašvamo tekst. Odbijanjem čitavog predloga zakona srušiče Sporazum i uvesti nas u rušenje cijelog političkog eksperimenta koji gledamo u posljednja dva mjeseca (Vlada izbornog povjerenja prim. aut)“, poručio je potpredsjednik URA-e.

Podsjećamo, sjednica Odbora za politički sistem na kojoj je trebalo da bude održano konsultativno saslušanje u vezi sa Predlogom izmjena i dopuna Zakona o medijima, otkazana je danas zbog nedostatka kvoruma, jer se na sjednici nijesu pojavili predstavnici DPS-a koji imaju većinu u tom skupštinskom tijelu.

Poslanici su juče raspravljali o izmjenama Zakona o medijima, koji su kao rezultat političkog sporazuma o stvaranju slobodnih izbora osim Abazovića predložili Rifat Rastoder (SDP) i Zoran Miljanić (Demos).

Predlagači su u više navrata istakli kako predložena rješenja nijesu ishitrena ili neutemeljena, već „veoma promišljena“. U ostatku opozicije, prevashodno Demokratskom frontu, sumnjaju u ponuđena rješenja i vide ih kao pomoć aktuelnoj vlasti da na toj poziciji ostane i nakon narednih izbora. Predstavnici drugih stranaka su tokom rasprave iskazali rezervu prema predloženim rješenjima. U Bošnjačkoj stranci smatraju da se izmjenema neće poboljšati medijska scena, a iz DPS-a su poručili da neće glasati za izmjene, „jer ne unaprjeđuju postojeće zakonodavstvo“.

Portal Analitika