Društvo

Udžbenici skuplji do šest eura po kompletu

Direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Radiša Šćekić kazao je u razgovoru za DN da će udžbenici za narednu školsku godinu “neznatno skuplji" od prošlogodišnjih kompleta i da će osnovcima i srednjoškolcima biti dostupni u drugoj polovini avgusta.
Udžbenici skuplji do šest eura po kompletu
Portal AnalitikaIzvor

Distribucija i prodaja udžbenika u Crnoj Gori počeće na vrijeme, a cijene kompleta koji će se u knjižarama naći najkasnije do 22. avgusta biće za neznatno veće od prošlogodišnjih. Višu cijenu su uslovile, kako je za DN objasnio direktor Zavod za udžbe nike i nastavna sredstva Radiša Šćekić, izmjene udžbeničkih kompleta stranog jezika koji će se koristiti u pojedinim razredima osnovne škole, kao i odnos funte i eura.

“Cijene udžbenika iz naše produkcije su na istom nivou kao i prošle godine. No, cijene kompleta udžbenika će biti za nijansu veće, jer smo zbog izmjene udžbeničkih kompleta stranog jezika koji će se koristiti u pojedinim razredima osnovne škole, kao i zbog odnosa funte i eura, morali neznatno povećati cijene tih udžbenika", pojasnio je Šćekić.

Prošle godine je najskuplji komplet knjiga bio za prvi razred gimnazije koji je koštao 101,5 eura, dok će ove godine roditelji za taj komplet morati da izdvoje oko pet eura više. Tradicionalno najjeftiniji komplet knjiga je za prvi razred osnovne škole, čija je cijena prošle godine iznosila 41,5 eura, dok će ove godine komplet udžebnika za prvake koštati 43,10 eura.

"Ove godine su za štampu udžbenika bila objavljena dva J avna poziva i kako od Državne komisije za kontrolu javnih nabavki nije bilo primjedbi na rad naše komisije udžbenici su u predviđenom roku predati na štampu", kazao je Šćekić i dodao da očekuje da će svi udžbenici na vrijeme biti dostupni krajnjim korisnicima.

Distribucija udžbenika, kako je kazao, počeće polovinom avgusta.

Dnevne novine

Portal Analitika