Društvo

Rasprava o zakonu o medijima: Tabloidizacija kao princip

Nakon što su juče pojedini poslanici u Skupštini kritikovali predložene izmjene Zakona o medijima ocjenjujući da taj akt neće poboljšati medijsku scenu u Crnoj Gori, Rifat Rastoder (SDP) je u ime predlagača kazao da se boji da za usvajanje zakona nema političke volje.
Rasprava o zakonu o medijima: Tabloidizacija kao princip
Portal AnalitikaIzvor

Prije nego što je saopštila stav DPS-a o izmjenama ovog zakona, poslanica Branka Tanasijević saopštila je propuste u aktu. Zamjerila je predlagačima što nijesu ispoštovali, kako je rekla, demokratsku proceduru, navodeći, između ostalog, izostanak javne debate, odnosno uključivanje stručne javnosti u izmjene akta. Ona je istakla i da su sporni propisani kriterijumi kao što su slušanost, gledanost, čitanost i povjerenje, a na osnovu kojih državni organi treba da donose odluku u kojim medijima će se oglašavati.

Tanasijević je mišljenja da ovi kriterijumi nijesu provjerljivi što može, kako je ocijenila, izazvati monopolizaciju medijske scene.

- Ovo ne predstavlja unapređenje postojećeg zakonodavstva iz ove oblasti. DPS neće glasati za predloženo rješenje – bila je kategorična poslanica ove partije. Džaba dijalog Njen stav je, sudeći prema reakciji, iznenadio Rifata Rastodera, koji je u Skupštini govorio u ime predlagača izmijenjenog akta. On je saopštio da ga brine mišljenje DPS-a, jer „ne žele da razgovaraju o mogućnosti uobličavanja ovog zakona“.

 - To nije dobar stav – ocijenio je on.

Poslanici DPS-a su se potom saglasili da su raspoloženi za dijalog, ali da je teško amandmanskim djelovanjem pobolj- šati sadržinu zakona.

Kako je donošenje zakona o medijima predviđeno sporazumom o izbornom povjerenju, poslanik DF-a Emilo Labudović pitao se kakav scenario će da uslijedi ako ovaj akt ne bude usvojen i da li će doći do raskida sporazuma.

 - Žao mi je što ću prvi put otkad sjedim u parlamentu reći, ali saglasan sam sa DPS-om. Ovo ni iz jednog jedinog razloga ne možemo da podržimo – rekao je Labudović. Stvarni razlog On je istakao da se odredbama Zakona o medijima želi omogućiti da određena medijska grupacija uzme apsolutni monopol u svim segmentima na medijskom tržištu Crne Gore.

Sa njim se kasnije saglasio i poslanik Koča Pavlović (DF). On je kazao da je zapazio da predlagač u razlozima za donošenje zakona navodi samo jedan član, a to je preraspodjela novca iz budžeta koji država daje na oglašavanje.

To je, kako je rekao Pavlović, stvarni razlog zbog čega „američka trojka predlaže zakon“.

- Nijesu zadovoljni sa 80.000 eura koje dobijaju godišnje. Oni hoće 200.000 ili 300.000, ne znam koliko. Intencija „američke trojke“ i vlasnika Vijesti jeste da se pokrene preraspodjela plijena – rekao je Pavlović, ocjenjujući da su „predlagači sve uradili zbog vlastitog, a ne javnog interesa“.

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika