Društvo

Delegacija Kongresa: SAD cijene borbu protiv korupcije i ulazak opozicije u Vladu

Sjedinjene Američke Države cijene nezavisnost Crne Gore, njen demokratski napredak koji uključuje borbu protiv korupcije, članstvo u NATO-u i ulazak opozicije u Vladu izbornog povjerenja, ocijenjeno je na sastanku potpredsjednika Vlade Crne Gore za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Duška Markovića i delegacije američkog Senata - Odbora za oružane snage, predvođene pukovnikom Tomom Gofusom.
Delegacija Kongresa: SAD cijene borbu protiv korupcije i ulazak opozicije u Vladu
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u saopštenju iz kabineta potpredsjednika Vlade, Marković je kazao da je Crna Gora od obnavljanja nezavisnosti značajno napredovala sprovodeći sveobuhvatne reforme, što joj je omogućilo da danas bude na vratima NATO-a i daleko na putu evropskih integracija.

- Ukazao je na to da je Protokol o pristupanju Crne Gore Alijansi do sad ratifikovalo sedam država, da se očekuje da tokom jeseni to učini još više od 10 zemalja članica uključujući i SAD, koja je kako je naveo Gofus, već pokrenula proceduru u cilju okončanja tog procesa. Crna Gora, kako je kazao potpredsjednik, ne želi samo da koristi benefite članstva u NATO, već aktivno da doprinosi ostvarivanju globalne bezbjednosti, što je, istakao je Gofus, prepoznato od strane SAD. Izražena je zahvalnost za učešće crnogorske vojske u misijama u Avganistanu. Pozitivnom je ocijenjena činjenica da Crna Gora za odbranu izdvaja 1,6 odsto BDP-a i konstatovano da će se ići ka povećanju na dva odsto, što je potpredsjednik Marković ocijenio značajnom investicijom u bezbjednost i slobodu pojedinaca i društva u cjelini - navodi se u saopštenju.

Na sastanku je konstatovano da se mora dati zajednički odgovor na narastajuće bezbjednosne izazove kakav je borba protiv terorizma, posebno u kontekstu odgovora na aktivnosti Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) i stranih boraca. Takođe, istaknut je značaj snažne borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala gdje se, prema ocjeni potpredsjednika Markovića bilježe značajni rezultati. Institucije za sprovođenje zakona su ojačane, obezbijeđena nezavisnost pravosuđa, a preduzete aktivnosti na polju borbe protiv korupcije pokazale da politička pripadnost nije zaštita od zakona.

- Gofus je naveo da su SAD primijetile demokratski napredak uključujući i borbu protiv korupcije. Potpredsjednik Marković je zahvalio narodu, Vladi i predsjedniku SAD na sveobuhvatnoj i kontinuiranoj podršci demokratskoj transformaciji crnogorskog društva i istakao da naša država ostaje privržena partnerstvu i prijateljstvu koje je rezultiralo brojnim uspjesima - zaključuje se u saopštenju povodom ovog susreta.

2507vlada1Sa Gofusom su razgovarali i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, admiral Dragan Samardžić i generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, dr Ivan Mašulović.

- Sagovornici su izrazili zadovoljstvo kvalitetnom i intenzivnom bilateralnom saradnjom Crne Gore i SAD. Gofus je čestitao Crnoj Gori na ostvarenim rezultatima na polju evroatlantskih integracija. On se posebno osvrnuo na učešće Crne Gore, kao buduće članice Alijanse, na NATO Samitu u Varšavi u julu ove godine. Admiral Samardžić upoznao je predstavnike Kongresa sa predstojećim obavezama koje Vojsku Crne Gore očekuju do punopravnog članstva u Alijansi, ističući da će Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore posvećeno nastaviti da razvijaju vojne sposobnosti kroz dalje unaprjeđenje i modernizaciju sistema odbrane. On je naglasio značajan doprinos koje su SAD pružile Crnoj Gori u procesu modernizacije i reformi sistema odbrane, radi dostizanja potrebnog nivoa interoperabilnosti VCG. Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore informisao je sagovornike o projekcijama za učešće u NATO komandama, kao i o aktuelnom učešću pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim misijama. Sagovornici su se osvrnuli na aktuelnu bezbjednosnu situaciju u međunarodnoj zajednici, ističući potrebu za efikasnim i adekvatnim odgovorom terorizmu. Dr Mašulović naglasio je da će Crna Gora, kao i u prethodnom periodu, biti odgovoran saveznik, te da će u skladu sa svojim kapacitetima i mogućnostima, nastaviti da promoviše značaj bezbjednosti i stabilnosti, kako u regionu, tako i u međunarodnoj zajednici. On je iskazao uvjerenje da će SAD, i u ovom segmentu evroatlantskih integracija podržati Crnu Goru, a posebno u vidu što skorije ratifikacije Protokola o pristupanju od strane SAD. Kongresmen Gofus istakao je da će Kongres SAD podržati Crnu Goru, naglašavajući uvjerenje da će procedura ratifikacije biti završena u što skorijem roku - navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Portal Analitika